Onverzekerbare risico’s centraal op druk bezocht Zakelijk Platform

Onverzekerbare risico’s centraal op druk bezocht Zakelijk Platform

Hoe kunnen we van onverzekerbare risico’s verzekerbare risico’s maken? Uiteraard ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de aanbieders, maar ook als adviseurs kunnen we actief bijdragen aan oplossingen. Bijvoorbeeld door samenwerking te zoeken met collega’s en verzekeringspakketten te bundelen. Of door risico’s eerder in kaart te brengen en preventiemaatregelen te treffen. En welke oplossingen liggen er in het buitenland? Onder meer deze onderwerpen stonden centraal tijdens het Zakelijk Platform op woensdag 19 september. Dat onverzekerbaarheid speelt bleek wel uit de enorme belangstelling. Ruim 175 leden bezochten de zonnige locatie in Maarssen. In dit bericht vind je het verslag.  

“Al bijna één jaar is het thema onverzekerbaarheid prominent in het nieuws. Naar aanleiding van ons Zakelijk Overleg schreef ik deze column over onverzekerbare risico's. Daarna bleek dit dossier ‘booming''.” Dagvoorzitter en Adfiz-directeur Enno Wiertsema schetste het probleem. “Verzekeraars gooien complete risico’s eruit. Het aanbod verschraalt. Feitelijk is dat nog geen onverzekerbaarheid, maar wel bijna. Sinds vorig jaar inventariseren we onverzekerbare risico’s via het Meldpunt Adfiz. Blijf deze ook vooral melden. We spreken met overheid en verzekeraars over het maatschappelijk verzekerbaar houden van normale risico’s.” 

Bekijk de infographic over onze lobby over onverzekerbaarheid >>

Lees ook het verslag op AM:web >>  

  • Oplossing in het buitenland 

Ralph van Helden van Lloyd’s vertelde dat onverzekerbaarheid niet een typisch Nederlands probleem is. Ook landen als Frankrijk en Polen worstelen met het vraagstuk. Hij ziet ook een oplossing in het buitenland en Lloyd’s biedt dan ook graag ondersteuning. Ze hebben bijvoorbeeld sinds 3 september weer hun Innovation Lab geopend waarbij nieuwe concepten, ideeën en producten vanuit het veld kunnen worden ingebracht om de verzekeringsmarkt te verbeteren. “Lloyds biedt graag ondersteuning; maar input moet van adviseurs komen!” 

Bekijk hier de presentatie van Ralph van Helden >>  

  • Samenwerken met collega’s  

Jeroen Everling van Willis Towers Watson heeft ook dagelijks te maken met onverzekerbare risico’s en kwam spreken over eventuele oplossingen. Hij memoreerde hoe tien jaar geleden de recyclingsbedrijven nog door verzekeraars werden omarmd als ‘groen risico’, en constateert nu dat de hele branche zonder transitieperiode wordt afgesloten.  

De oplossing ligt grotendeels volgens Everling in het samenwerken. “Werk samen met de co-assurantiemarkt. Kleinere bedrijven kunnen hun verzekeringsportefeuilles bundelen, om vervolgens deze samengestelde portefeuille onder te brengen in een volmacht of op de beurs.Everling adviseert ook om dit in een vroeg stadium te doen. “Er ligt een proactieve rol voor de financieel adviseur om in een vroeg stadium klanten te adviseren over (aankomende) onverzekerbaarheid. Wat kan er vandaag al gedaan worden om het probleem voor te zijn?” 

Bekijk hier de presentatie van Jeroen Everling >>  

  •  Neem preventiemaatregelen  

Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners draaide deze middag het vraagstuk om. Op welke manier kan ik het onverzekerbare probleem wel verzekerbaar maken? Volgens Burghgraef ligt een groot deel van de oplossing in goede preventie. “Stel een risicoprofiel vast per locatie. Hoe hoog is het risico en hoe kan je dit beveiligen?” Als voorbeeld nam hij een bedrijf waarbij bouwafval inpandig wordt opgeslagen. “Door het plaatsen van extra wanden tussen het afval en het plaatsen van goede infraroodcamera’s kan uitslaande brand worden voorkomen. En maak je het bedrijf beter verzekerbaar.” 

Bekijk hier de presentatie van Jurjen Burghgraef >>  

Onverzekerbaarheid blijft actueel 

Ook na het Zakelijk Platform blijven wij lobby voeren op het gebied van onverzekerbaarheid. Bekijk al onze ledenberichten over dit onderwerp op deze pagina. 

Volgende week ontvang je uitgebreide verslagen en de presentaties van de expertsessies op gebied van Pensioen, Inkomen en Schade.