Modeltekst beschikbaar om klanten te informeren over wegvallen verplichting ORV bij bestaande NHG hypotheken

Nieuws
geplaatst op 12-11-2019  

Begin oktober maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen bekend dat de verplichting tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij bestaande hypotheken met NHG komt te vervallen. Om je te helpen je klanten hiervan op de hoogte te stellen en daarmee te voldoen aan je zorgplicht, stelden we eerder een modelbrief op die je vrij kunt gebruiken. 

Op grond van de Wft ben je verplicht de klant op de hoogte te stellen van wezenlijke wijzigingen in wetgeving of in de informatie die je aan de klant hebt verstrekt bij het afsluiten van het product. Het feit dat de verplichte ORV komt te vervallen is zo’n wezenlijke wijziging. Daarnaast kan het ook zijn dat je als gevolg van je overeenkomst van opdracht met de klant (opdrachtbevestiging) verplicht bent de klant hierover te informeren. Dit is afhankelijk van de specifieke afspraken die je met de klant hebt gemaakt.  

Je mag de klanten met een NHG-hypotheek zowel via een elektronische nieuwsbrief als een persoonlijke gerichte brief informeren over het komen te vervallen van de verplichte verpanding van de ORV. Belangrijk daarbij is dat je de wijzigingen hierover specifiek benoemt; je kunt dus niet volstaan met alleen een opmerking dat je als klant je woonlasten kunt verlagen. Tegelijkertijd raden we je aan om te benadrukken dat een ORV in veel gevallen een wenselijke aanvulling is op de hypotheek die eerder gezamenlijk met de ORV is afgesloten.  

Overigens is het goed om te weten dat geldverstrekkers vrij zijn om vast te houden aan hun ‘eigen’ verpandingseis (bij bepaalde hypotheekvormen). Controleer dus altijd de voorwaarden van de geldverstrekker op het moment dat je op verzoek van de klant de ORV opzegt. Omdat het beleid per geldverstrekker verschilt, kan het zijn dat een aantal geldverstrekkers jou als adviseur en de klant gaan informeren over de gevolgen de vervallen verpandingseis door het WEW. Strikt genomen hoef je die klanten dan niet zelf meer te informeren, omdat de aanbieder dit al op zich heeft genomen. Echter, wij raden je aan om zelf het initiatief te nemen. Deze wijziging is immers een gelegenheid om middels een kleine inspanning weer even bij je klant in beeld te komen.   

Om je qua tekst op weg te helpen, hebben we een modelbrief opgesteld, waarbij je kunt kiezen uit een tekstblok dat je kunt gebruiken als de hypotheekverstrekker de ORV-verplichting laat varen en eentje in het geval de hypotheekverstrekker blijft vasthouden aan een ORV in combinatie met de hypotheek. Uiteraard staat het je vrij aanpassingen aan de brief te doen of zelf een (nieuws)brief te ontwikkelen.  

>> naar de modelbrief 

>> naar ons eerdere bericht naar aanleiding van de Kifid-uitspraken ORV 
>> naar het Zorgplicht dossier  
>> naar het dossier Actief klantbeheer  
>> naar de informatie van de orv-pagina op Finfin van Adfiz   

 

Categorien: Hypotheken Zorgplicht