Per 1 juli 2021 zijn Nederlandse schadeverzekeraars gestart met Directe Schadeafhandeling (DSA). Hierbij handelen zij autoschades af voor de eigen WA-verzekerde klanten. DSA heeft daarmee ook gevolgen voor adviseurs met particuliere autoverzekeringen in de portefeuille. In dit kennisportaal hebben we de belangrijkste zaken en een aantal relevante documenten voor je op een rij gezet.
Doel en werking van DSA
Het Verbond van Verzekeraars heeft het initiatief tot DSA genomen om de afwikkeling van WA autoschades te vereenvoudigen en te versnellen. De verzekerde met een WA autoverzekering of jij als adviseur hoeft zich bij een schade waarvoor de tegenpartij aansprakelijk is in veel gevallen niet meer tot de verzekeraar van de tegenpartij te wenden. Sinds 1 juli kun je ervoor kiezen dergelijke schades rechtstreeks bij de eigen verzekeraar van de klant indienen. Hierbij zal de eigen verzekeraar – wanneer is voldaan aan de voorwaarden voor DSA – tot schade-uitkering overgaan en de schade vervolgens verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Naar verwachting zal deze werkwijze in de praktijk tot een snellere schade-uitkering (en daarmee reparatie van de auto) leiden en hoeft de klant - of jij als adviseur - niet meer de discussie over aansprakelijkheid aan te gaan met de verzekeraar van de tegenpartij.
[!] Zowel verzekeraars als volmachten doen mee aan DSA. Sinds 1 juli kun je schades bij elke verzekeraar die actief is op de Nederlandse autoverzekeringsmarkt indienen. Dit geldt nog niet voor alle volmachten. De verwachting is dat alle volmachten in de loop van dit najaar ook DSA gaan aanbieden. Adfiz heeft met de NVGA afgesproken dat volmachten proactief met adviseurs communiceren vanaf welk moment zij DSA aanbieden.
Wat zijn de gevolgen voor jouw rol als adviseur?
Schades die onder DSA vallen, kun je voortaan namens je klanten rechtstreeks indienen bij de eigen verzekeraar. Net als dit nu bij cascoschades het geval is. Dit betekent dat de tijd die jij als adviseur kwijt bent aan het afhandelen van particuliere autoschades waarschijnlijk zal afnemen. Jouw rol bij het schadeafhandelingsproces blijft echter van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan aanrijdingschades die niet onder DSA vallen, het toelichten van het afwikkelingstraject aan de klant, belangenbehartiging voor de klant richting de eigen verzekeraar, etc.
Om de klant goed te kunnen bedienen, moet je als adviseur natuurlijk de in’s en out’s van DSA kennen. De belangrijkste zaken hebben wij hieronder op een rij gezet. Daarnaast hebben we in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars een Q&A opgesteld met de antwoorden van vragen van adviseurs over bijzondere en afwijkende situaties. Denk bijvoorbeeld aan een tegenpartij die is doorgereden na een aanrijding, mogelijke total loss bij de klant, keuze uit schadeherstellers en de gevolgen van fouten bij de eigen verzekeraar.
Wanneer is DSA van toepassing?
Om gebruik te kunnen maken van DSA moet aan onderstaande basisvoorwaarden zijn voldaan:
- een botsing van een personenauto (verzekerd op particuliere polis) met een ander motorrijtuig;
- er moet sprake zijn van materiële schade;
- bestuurder van het andere motorrijtuig moet geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor de botsing;
- zowel personenauto als motorrijtuig moet voorzien zijn van een Nederlands kenteken, geregistreerd bij de RDW.
[!] Je kunt er in overleg met de klant ook voor kiezen de schade ‘gewoon’ in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Dit is bijvoorbeeld van belang als er mogelijk sprake is van een economische total loss van het voertuig van je klant. Hierop gaan we in de Q&A nader in.
Wanneer is DSA niet van toepassing?
Op het moment dat van een van de volgende situaties sprake is, is DSA niet van toepassing:
- letselschade en overlijden;
- de aansprakelijke partij is onbekend of onverzekerd;
- de aansprakelijkheid is niet vast komen te staan;
- er is geen geldige WAM-verzekering.
Het Verbond van Verzekeraars zal DSA doorlopend evalueren. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat DSA in de toekomst wordt uitgebreid naar situaties die nu nog buiten DSA vallen. Hiervan houden we je uiteraard op de hoogte.
Wil je meer weten over de wijze waarop verzekeraars DSA-meldingen in behandeling nemen? De werkwijze van verzekeraars vind je terug in de infographic proces DSA en de quick reference card.
Q&A DSA
[!] in onderstaande Q&A wordt met ‘de klant’ gedoeld op de niet-aansprakelijke verzekerde die een schade via DSA meldt bij de eigen verzekeraar.