Nieuw kennisdossier online: Wet arbeidsmarkt in balans

Nieuw kennisdossier online: Wet arbeidsmarkt in balans

Na eerder dit jaar het kennisdossier Transparantie in dienstverlening op onze website gepubliceerd te hebben, staat sinds vandaag het dossier Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) online. In dit dossier vind je een overzicht van en uitleg over de nieuwe regels. De komende tijd wordt het dossier nog uitgebreid met modeldocumenten en een stappenplan. De WAB is per 1 januari 2020 in werking getreden. 

De WAB is bedoeld om de verschillen in risico’s en kosten tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verkleinen. Het moet voor werkgevers zo aantrekkelijker worden werknemers in vaste dienst te nemen. Ook wijzigen de regels bij ontslag en krijgen payrollwerknemers en oproepkrachten meer zekerheid.  

Voor wat deze laatste groep (oproepkrachten) betreft, is het goed te weten dat onder de WAB nieuwe regels gelden waar werkgevers met oproepmedewerkers al snel mee te maken kunnen krijgen: oproepkrachten die op 1 januari 2020 1 jaar of langer in dienst waren, moeten uiterlijk op 1 februari 2020 een aanbod voor een vaste arbeidsomvang hebben ontvangen. Meer hierover lees je in ons kennisportaal Wet arbeidsmarkt in balans.