Welke toegankelijkheidseisen schrijft de EAA voor?
De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (EAA) bevat voorschriften om producten en diensten beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Zoals in het vorige bericht toegelicht is onze inschatting dat voor veel advieskantoren en adviesdiensten de EAA niet van toepassing is. Maar ook dan biedt de EAA inzichten en tips die je kunnen helpen je dienstverlening en website toegankelijker te maken. In dit bericht gaan we in op welke eisen de EAA stelt en wat je van Adfiz mag verwachten?
Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van websites, apps en andere online toepassingen is beter wanneer deze beter bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust is.
- Bedienbaar. De website is eenvoudig te bedienen. Niet alleen met een muis, maar ook bijvoorbeeld met een toetsenbord, een schermlezer en door stembesturing.
- Waarneembaar. De tekstgrootte, het lettertype en het contrast maken de tekst goed leesbaar en de tekst is bijvoorbeeld ook voor blinden- of slechtzienden goed uit te lezen.
- Begrijpelijk. Het is eenvoudig om je weg te vinden en je doel te bereiken, zoals bijvoorbeeld het vinden van de gewenste informatie of het plaatsen van een bestelling.
- Robuust. De content kan betrouwbaar geïnterpreteerd worden door verschillende technologieën zoals schermlezers en andere hulpmiddelen.
Deze vier principes zijn uitgewerkt in de internationale technische standaard voor digitale toegankelijkheid: de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).
Webinar - ‘hoe maak je je website toegankelijker?’
Ook als de richtlijn niet op jou van toepassing is, bevat ze handvatten om je website toegankelijker te maken voor mensen een beperking. In Nederland gaat het om zo’n 4 miljoen mensen, waaronder ook ouderen (65 plus) die niet makkelijk de weg weten digitaal. Wij zijn bezig met een webinar waarin dit centraal staat. Hierover ontvang je binnenkort meer informatie.
Meer informatie
Als jouw adviesdiensten onder de EAA vallen, dan vind je hier nog extra informatie en veelgestelde vragen op de site van de AFM