Verbond publiceert tweede Klimaatschademonitor

Verbond publiceert tweede Klimaatschademonitor

Gisteren publiceerde het Verbond van verzekeraars voor de tweede keer de Klimaatschademonitor. De monitor geeft inzicht in de risico’s die consumenten en ondernemers lopen als gevolg van de toename van extreem weer. Dit jaar neemt de Klimaatschademonitor ook de zakelijke schade mee. Voor heel 2021 kwam het weerschadebedrag uit op meer dan 465 miljoen.  

De Klimaatschademonitor laat onder andere zien dat de schadepieken, als gevolg van de toename van extreem weer, steeds hoger worden. Nederland staat daarmee voor de enorme opgave om het land klimaatbestendig te maken. Veel verzekeraars zijn daar al druk mee bezig door het aanpassen van dekkingen aan de huidige vraag. Adviseurs – op hun beurt – brengen deze risico's onder de aandacht van hun klanten en adviseren over het omgaan met het toegenomen risico op klimaatschade.  

Om je daarbij te helpen lanceerden we eerder dit jaar het kennisportaal Klimaatrisico's. Het kennisportaal bundelt beschikbare inzichten, kennis en tools die ingaan op de verzekerbaarheid van en preventieve maatregelen tegen verschillende soorten weer- en klimaatschade (zoals overstroming, droogte, sneeuw, hagel, regen, storm en bliksem). Het gaat daarnaast in op de rol die jij als adviseur kunt nemen, en ook hoe de omgeving (zoals overheid, toezichthouders en verzekeraars) daarnaar kijken. Het belangrijkste onderdeel van het kennisdossier klimaatrisico’s is de vergelijking van polisvoorwaarden van particuliere en zakelijke schadeverzekeringen. De vergelijkingstool is in opdracht van Adfiz gemaakt door Poliskraker.