Uitstel van betaling belastingen aanvragen

Nieuws
geplaatst op 24-3-2020  

Om werkgevers en zzp’ers snel financieel tegemoet te kunnen komen heeft het kabinet op 17 maart een noodpakket banen en economie gepresenteerd. Dit pakket bevat maatregelen om de huidige moeilijke periode te overbruggen. Onderdeel van dit pakket is de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW), waarover we je vorige week al berichtten. Daarnaast is het voor iedere ondernemer die door de coronacrisis in financiële problemen komt mogelijk om uitstel van betaling van bepaalde belastingen aan te vragen. 

Loon- en omzetbelasting 
Normaal gesproken bereken je zelf de hoogte van de loon- en omzetbelasting die je moet afdragen en maak je het bedrag over aan de Belastingdienst. Als je uitstel wil, moet je nog steeds aangifte doen, maar betaal je de loon- of omzetbelasting niet. De belastingdienst zal je dan een naheffingsaanslag opleggen. Na ontvangst van deze naheffingsaanslag dien je het verzoek om uitstel van betaling in.   

Inkomsten- en vennootschapsbelasting 
De inkomsten- en vennootschapsbelasting betaal je normaal gesproken nadat je een aanslag hebt ontvangen. Wil je uitstel van betaling aanvragen, dan doe je dat nadat je de aanslag hebt ontvangen. Heb je nog geen aanslag gekregen, dan kun je nog geen uitstel van betaling aanvragen. 

Nadat de Belastingdienst je verzoek heeft ontvangen, stopt de Belastingdienst met invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Wil je voor een langere periode uitstel aanvragen, dan moet je daarvoor nog aanvullende informatie aanleveren. 

Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst 

Ook veel gemeenten bieden diverse mogelijkheden tot uitstel van betaling (van gemeentelijke belastingen). Informeer daarvoor bij de betreffende gemeente. 

Categorien: coronavirus