Subsidies voor woningverduurzaming omhoog in 2022

Subsidies voor woningverduurzaming omhoog in 2022

Steeds meer klanten denken na over de verduurzaming van hun woning. Hierbij speelt het kostenaspect vaak een belangrijke rol. Ook als adviseur kun je hier dus vragen over krijgen. Daarom hebben we de belangrijkste wijzigingen in subsidies die te maken hebben met woningverduurzaming voor je op een rij gezet. 

Sinds 1 januari 2022 kunnen consumenten 30% van de kosten terugkrijgen die zij maken om de woning te isoleren. In 2021 was dit nog 20%. Het is wel van belang dat de klant of twee isolatiemaatregelen neemt (bijv. vloerisolatie en spouwmuurisolatie) of één isolatiemaatregel én de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Bij één vorm van isolatie zonder aanvullende verduurzamingsmaatregelen krijgt de klant dus geen subsidie.  

De tweede belangrijkste wijziging betreft de verhoging van de subsidie voor (hybride) warmtepompen. De subsidie is afhankelijk van het vermogen en het energielabel van de warmtepomp. In de praktijk krijgen consumenten bij een hybride warmtepomp ongeveer 50% van de kosten vergoed. De subsidie bij volledige warmtepompen is enigszins vergelijkbaar, maar hierbij liggen de investeringskosten wel hoger.   

De subsidieaanvraag moet de klant doen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Veel toegankelijk geschreven informatie over woningverduurzaming is te vinden op de website van Milieu Centraal. Voor jou als adviseur heeft Adfiz een kennisdossier woningverduurzaming ontwikkeld.