Pas op voor acquisitiefraude!

Nieuws
geplaatst op 16-10-2020  

Internet oplichting en andere vormen van fraude komen helaas nog veel te vaak voor. Het aantal meldingen neemt nog altijd toe. Het loopt uiteen van zeer agressieve vormen van acquisitie tot spookfacturen. Momenteel zijn er weer e-mails in omloop wat betreft het plaatsen van (internet)advertenties op een gemeentegids. Wees dus alert.

Wat is acquisitiefraude? 

Acquisitiefraude is een vorm van fraude waarbij geprobeerd wordt om ondernemers te laten betalen voor advertenties, die uiteindelijk niet of nauwelijks geplaatst worden. Er is een aantal malafide acquisitiebureaus die geraffineerd te werk gaan. Ze hanteren een naam die lijkt op een betrouwbare organisatie en voeren soms zelfs bedrijfslogo’s in dezelfde stijl om maar geen argwaan te wekken. In alle gevallen proberen de bedrijven een handtekening te ontrafelen, zodat je aan een contract vast zit. Vaak wordt er gesuggereerd dat er al een overeenkomst is, die ‘alleen nog even verlengd hoeft te worden’. 

Wat kan ik doen om acquisitiefraude te voorkomen? 

Los van de vervelende telefoontjes en e-mails is er niets aan de hand zolang je geen handtekening zet of mondeling akkoord geeft. Let dus goed op voordat je iets ondertekent. Mocht je twijfels hebben over een bedrijf dat je een aanbieding doet voor een advertentie, ga dan bij de Fraudehelpdesk na of er meldingen over dit bedrijf bekend zijn. 

Licht je personeel in over acquisitiefraude  

Ook is het belangrijk om je personeel in te lichten over deze mogelijke vorm van fraude. Vooral in de vakantieperiode slaan acquisitiefraudeurs hun slag, als de baas met vakantie is. Maar ook nu er veel wordt thuisgewerkt. Er wordt dan druk uitgeoefend op secretaresses of ander personeel om de overeenkomst snel te ondertekenen. Zorg dat je personeel alert is op dit soort methodes, zodat ze fraudeurs snel zullen herkennen. En let dus op, deze herfstvakantie!

Wat als ik benaderd ben door een dubieus bedrijf? 

Betaal de factuur niet. Zolang je niks getekend hebt en geen mondeling akkoord geeft, is er géén overeenkomst. En meld dubieuze bedrijven hier. Dit fraudemeldpunt bekijkt of er al klachten over het bedrijf binnen zijn en geeft adviezen. 

Wil je meer weten over cyberrisico’s in het algemeen? Neem dan eens een kijkje in ons kennisdossier.

 

Categorien: Cyberrisk