Lang wachten op offertes WGA ERD? Dit kun je zelf doen

Lang wachten op offertes WGA ERD? Dit kun je zelf doen

In zijn laatste maandcolumn vroeg Adfiz-directeur Enno Wiertsema aandacht voor de traagheid waarmee aanbieders offertes afleveren voor de WGA eigenrisicoverzekering. Deze oproep heeft behoorlijk wat losgemaakt onder verzekeraars. Onder andere Luuk de Vos (a.s.r.) deed via de vakpers een oproep om er samen voor te zorgen dat offertes sneller geleverd kunnen worden. Deze handschoen pakken we uiteraard graag op. Na input van verzekeraarszijde hebben we daarom een lijstje met tips gemaakt die ervoor moeten zorgen dat je offertes sneller ontvangt. Ondertussen ontvangen wij van leden al signalen dat de eerste aanbieders daadwerkelijk sneller offertes afleveren.   

 1. Maak gebruik van het uniforme uitvraagformulier van Adfiz
  Veel aanbieders hebben hun offertetraject geautomatiseerd. Het uitvraagformulier wordt dan ook volledig digitaal ingelezen. Op het moment dat je gebruik maakt van een eigen formulier (of de structuur van het Adfiz-formulier aanpast) zorgt dit voor onnodige problemen. Bovendien: met de komst van het uniforme uitvraagformulier heb je nog maar één formulier nodig om bij alle aanbieders een offerte te verkrijgen. Houd het dus voor de aanbieder én jezelf eenvoudig en gebruik voor alle aanvragen het uniforme uitvraagformulier.
 2. Maak voor elk loonheffingsnummer gebruik van een apart formulier
  Het uniform uitvraagformulier is ontwikkeld voor gebruik per loonheffingsnummer. Op het moment dat je verschillende entiteiten kent met hun eigen loonheffingsnummers is het van belang dat je voor elk loonheffingsnummer een apart uniform uitvraagformulier invult. 
 3. Vul het uniform uitvraagformulier volledig in
  Wellicht een open deur, maar vul het uniform uitvraagformulier volledig in om snel een offerte te krijgen. Van aanbieders krijgen wij signalen dat de verzuimcijfers (kort, middellang, lang extra lang) en instroom WIA niet altijd volledig wordt ingevuld. Hoewel het verkrijgen van deze cijfers bij werkgevers soms een tijdrovende bezigheid is, zijn ze bij veel aanbieders wel noodzakelijk om een offerte te krijgen. 
 4. Stuur direct de andere benodigde gegevens mee
  Veel aanbieders hebben naast het uniform uitvraagformulier ook Whk-beschikkingen nodig om een offerte uit te brengen. Als je snel een reactie wilt, is het van belang dat je deze informatie direct bij het indienen van het uniform uitvraagformulier meestuurt. 

Tot slot: op het uniforme uitvraagformulier staan aanwijzingen hoe je bepaalde velden moet invullen. Volg deze aanwijzingen nauwkeurig op. Dat zorgt er namelijk voor dat het formulier door de aanbieder juist en volledig kan worden digitaal kan worden ingelezen. 

Meldpunt Adfiz 
Lever jij het uniforme uitvraagformulier volledig en juist ingevuld aan en merk jij dat offertes desondanks toch nog lang op zich laten wachten? Meld het dan via het Meldpunt Adfiz. Wij zijn met aanbieders in gesprek over dit onderwerp en kunnen deze voorbeelden dan aankaarten. Uiteraard houden wij je via onze ledenberichten op de hoogte.