In 11 vragen inzicht in de digitale veiligheid van je bedrijf

Nieuws
geplaatst op 21-1-2021  

Samen met vakinhoudelijke experts hebben MKB-Nederland en VNO-NCW een nieuw instrument ontwikkeld om het mkb weerbaarder maken tegen cyberaanvallen. Aan de hand van een online vragenlijst met elf vragen zie je direct welk risico jouw bedrijf (of dat van je klant) loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn. 

Dat digitale veiligheid belangrijk is, weten de meeste ondernemers wel. Maar ze denken er direct achteraan dat ze alles op orde hebben, het hen niet zal overkomen of dat hackers toch geen interesse hebben in hun data. Of ze hebben er de kennis niet voor om hun digitale veiligheid op orde te brengen. Maar uit onderzoek van SIDN in juni 2020 blijkt dat 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger, want uit schaamte doet niet iedereen aangifte. 

Om ondernemers bewust te maken van de cyberrisico's die ze lopen, is de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld, dat onlangs live is gegaan via onze partner Digital Trust Center (een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Met deze tool kun je een inschatting maken van hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om je digitale veiligheid op orde te hebben. 

Benieuwd in welke risicoklasse jouw onderneming ingedeeld wordt? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ontvang meteen een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen. Wil je meer weten over cyberrisico's, bezoek dan vooral ook ons kennisdossier Cyber. Je vindt hier informatie, tips en tools om als adviseur aan de slag te gaan met cyberveiligheid. 

Categorien: Cyberrisk