Game ontwikkeld om te oefenen op hack met ransomware

Game ontwikkeld om te oefenen op hack met ransomware

Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar cyberoefenen onder ondernemers. Daaruit blijkt dat de meerderheid (75%) van de ondernemingen nooit een cyberoefening heeft gedaan. Slechts 25% van de ondernemers geeft aan het nuttig te vinden om een cyberoefening te doen. Om bedrijven op gang te helpen, heeft onze samenwerkingspartner Digital Trust Center (DTC) een laagdrempelige cybergame gelanceerd voor een ransomware-scenario bij bedrijven. 

>> naar de cybergame 

Cyberoefeningen zijn erg belangrijk om de weerbaarheid en veerkracht van organisaties te vergroten. Door te oefenen op een succesvolle en adequate reactie op cyberaanvallen en –incidenten kan de impact op bedrijfsprocessen en bedrijfsschade verkleind worden. Bovendien krijg je met oefenen waardevolle inzichten over de manier waarop medewerkers, processen en systemen werken bij een digitale crisissituatie. 

De door DTC aangeboden cyberoefening is ontwikkeld voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de oefening wordt een fictief drinkwaterbedrijf gehackt met ransomware. De crisis bouwt zich op via korte video's en deelnemers worden uitgenodigd om te reflecteren op de aanpak van het crisisteam om de situatie onder controle te krijgen. Deze oefening is bedoeld voor organisaties die voor het eerst aan de slag gaan met het een cyberoefening. Het spelen van de game duurt ongeveer driekwartier.  

Wil je meer informatie, tips en tools om aan de slag te gaan met cyberweerbaarheid? Bezoek dan onze kennisportalen Cyber en Digitale weerbaarheid.