Financieel adviseurs koploper onder dienstverleners die verduurzaming bespreekbaar maken

Financieel adviseurs koploper onder dienstverleners die verduurzaming bespreekbaar maken

Vereniging Eigen Huis heeft in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uitgevoerd naar energieadvies bij woningaankopen. Nu dit onderzoek na eerdere onderzoeken in 2017 en 2019 voor de derde keer is uitgevoerd worden de eerste trends zichtbaar. Zo is het aantal hypotheekadviseurs dat verduurzaming bespreekt met de klant, gestegen van 18% in 2017 naar 36% in 2022. Met deze verdubbeling zijn financieel adviseurs de categorie dienstverleners die verduurzaming het vaakst bespreken met de klant. Dit toont onze sleutelrol aan en biedt ruimte voor het pakken van een leidende rol bij verduurzaming. 

Opvallend is dat ruim een derde van de financieel adviseurs verduurzaming bespreekbaar maakt en energiezuinigheid zelfs door 47% van de adviseurs wordt aangekaart bij klanten. Dat bespreken van verduurzaming en energiezuinigheid zin heeft, blijkt uit ditzelfde onderzoek van VEH en BZK. Zo neemt slechts 67% van de klanten verduurzamingsmaatregelen als dit onderwerp niet door een dienstverlener is besproken, tegen 79% van de huizenkopers bij wie verduurzaming wel is besproken.  

Veel huizenkopers nemen inmiddels verduurzamingsmaatregelen bij de aankoop van een nieuwe woning. Zo gaat 80% van de kopers binnen twee jaar over tot een vorm van verduurzaming. Denk aan het aanschaffen van zonnepanelen, maar ook het vervangen van glas in minimaal HR++ en kleinere verduurzamingsmaatregelen. 

Twijfel je nog hoe het onderwerp verduurzaming bespreekbaar te maken met de klant? Of wil je aan de slag met de bestaande hypotheekportefeuille? Neem een kijkje in ons kennisdossier verduurzaming particulieren. Hier vind je alle basiskennis, modelbrieven en handige linkjes op een rij. 

Het onderzoek van VEH en BZK vind je hier terug.