Europese Commissie publiceert maatregelen inzake diensten en producten met betrekking tot beleggen en beleggingsverzekeringen

Europese Commissie publiceert maatregelen inzake diensten en producten met betrekking tot beleggen en beleggingsverzekeringen

Met de voorstellen in het kader van de Retail Investment Strategy  (RIS) wil de Europese Commissie bewerkstellingen dat meer retailbeleggers gaan investeren in plaats van hun geld te laten staan op laagrenderende spaarrekeningen. De Commissie signaleert meerdere knelpunten voor retailbeleggers om te beleggen en wil die knelpunten met een set aan maatregelen wegnemen.

Zo signaleert de Commissie potentiële belangenconflicten bij de distributie en komt de Commissie met maatregelen die ervoor zorgen dat financieel advies beter is afgestemd op de belangen van retailbeleggers. De set aan maatregelen zien op strengere waarborgen en meer transparantie bij commissiebeloning bij distributie van beleggingsproducten. Anders dan Nederland kennen de meeste andere EU lidstaten geen provisieverbod voor beleggingsproducten en complexe verzekeringen waaronder beleggingsverzekeringen.

De voorstellen van de Commissie zullen de komende maanden worden besproken en aangepast in het Europese Parlement en met de lidstaten in de Europese Raad.

Via de Europese koepel BIPAR zijn wij nauw betrokken bij de gezamenlijke inzet van de Europese intermediairs op dit voor veel EU collega’s impactvolle dossier. De komende tijd zullen we de voorstellen van de Commissie met de EU collega’s beoordelen en de inzet bepalen.