eHerkenning: zo vraag je het aan

Nieuws
geplaatst op 26-11-2019  

Sinds enige tijd zijn we partner van de voorlichtingscampagne eHerkenning, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW. eHerkenning is/wordt de nieuwe standaard voor ondernemers die willen communiceren met de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en andere publieke organisaties. Hieronder volgt een stappenplan hoe je eHerkenning aanvraagt. Dit stappenplan geldt voor jezelf, maar ook voor de klant die bepaalde werkzaamheden aan jou wilt uitbesteden en je daarvoor wilt machtigen. 

Stap 1 – waar ga je eHerkenning voor gebruiken? 
Bepaal vooraf bij welke organisaties je eHerkenning wilt gebruiken. Wil je bepaalde werkzaamheden uitbesteden? Dan hoef je vaak geen eHerkenning aan te vragen, maar kun je die persoon machtigen. 

Weten waar je terecht kunt met eHerkenning? Kijk dan hier. 

Stap 2 – welk betrouwbaarheidsniveau heb je nodig? 
eHerkenning kent 5 niveaus van beveiliging. Organisaties bepalen zelf welk betrouwbaarheidsniveau nodig is om zaken met ze te doen. Steeds meer organisaties vragen om eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3; dat is een goed niveau om in te stappen. 

Lees hier welk betrouwbaarheidsniveau je nodig hebt?  

Stap 3 – wie gaat eHerkenning gebruiken? 
Ga je eHerkenning gebruiken op betrouwbaarheidsniveau 2 of hoger? Dan heb je een machtiging nodig van iemand in het bedrijf die tekenbevoegd is. Iedereen die eHerkenning gaat gebruiken, heeft een eigen machtiging nodig. Wijs ook een machtigingenbeheerder aan. 

Meer weten over machtigen 

Stap 4 – met welke leverancier ga je in zee? 
Er zijn 6 erkende leveranciers. Ze voldoen allemaal aan dezelfde eisen, maar werken met verschillende systemen en prijzen. Kies de leverancier die bij je past en die de migratie van Digitaal Paspoort naar eHerkenning ondersteunt.

Welke leveranciers er zijn voor eHerkenning? 

Aanvragen? Wees er op tijd bij 
Het aanvragen van eHerkenning is niet moeilijk, maar kost wel tijd en vergt enige voorbereiding. Hou er ook rekening mee dat de huidige leveringstijd voor eHerkenning ongeveer 4 weken is 

Categorien: Cyberrisk Ondernemen