AFM ziet verhoogde integriteits- en informatiebeveiligingsrisico’s door thuiswerken

Nieuws
geplaatst op 24-12-2020  

Sinds de uitbraak van het coronavirus wordt er meer op afstand met elkaar samengewerkt. Dat brengt specifieke risico’s met zich mee. Eerder dit jaar deed de AFM al onderzoek naar de risico’s van thuiswerken. Mede naar aanleiding hiervan vraagt de AFM aandacht voor het melden van incidenten, waaronder integriteits- en informatiebeveiligingsincidenten. We zetten alle informatie en hulp nog eens op een rij.

De door de AFM waargenomen corona-gerelateerde risico’s die extra aandacht vragen staan in een aparte publicatie, denk aan datalekken door thuiswerken, uitgestelde updates ICT systemen, afhankelijkheid van specifieke personen of toeleveranciers.

Incidenten melden

Iedere financiële dienstverlener moet een incidentenregeling hebben waarin is vastgelegd hoe je handelt bij incidenten binnen je organisatie. Bepaalde incidenten vallen onder de meldplicht.

  • De regels voor de incidentenregeling vind je in ons Wft Portaal
  • De AFM heeft ook een speciale pagina met alle info over dit onderwerp en een lijst voorbeelden van meldenswaardige misstanden en van misstanden en incidenten die onder de meldplicht vallen.
  • Als je een melding wilt maken kan dat via deze AFM- pagina

Informatiebeveiliging

Een jaar geleden informeerden we je over de door de AFM nieuw gepubliceerde principes voor informatiebeveiliging. De onderdelen van de principes zijn niet nieuw, maar vragen wel om regelmatige aandacht.

 

Categorien: Cyberrisk Compliance