AFM geeft aandachtspunten voor gebruikers AOV-adviessoftware

AFM geeft aandachtspunten voor gebruikers AOV-adviessoftware

AFM heeft gisteren de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar adviessoftware van veelgebruikte AOV-pakketten. Daarin zegt de toezichthouder ondermeer dat ‘adviessoftware een goed hulpmiddel is voor financieel adviseurs, maar dat voor het geven van goed financieel advies aan klanten meer nodig is’. Het is goed dat AFM benadrukt dat adviessoftware ondersteunend is aan AOV-advies, maar dat het niet leidend is. AOV-advies is, zoals de AFM dat noemt, specialistenwerk en menselijke betrokkenheid bij financieel advies is dan ook cruciaal.  

De toezichthouder geeft een aantal aandachtspunten voor het gebruik van adviessoftware: 

  • Adviessoftware is een goed hulpmiddel om klantinformatie uit te vragen (zoals doelen, inkomensgegevens en risicobereidheid), maar het is aan de adviseur om te checken of deze informatie volledig en juist is.  
  • Ook de stap naar concreet productadvies is de taak en verantwoordelijkheid van de adviseur. Adviessoftware speelt namelijk een beperkte rol in het koppelen van (elementen van) de situatie van de klant aan producteigenschappen die bij de klant passen.  
  • Goede vastlegging en dossiervorming door de adviseur is dus erg belangrijk. Het bespreken en opslaan van de uitkomsten van de adviessoftware alleen is onvoldoende, maar de AFM concludeert ook niet dat dit in de praktijk niet goed zou gaan. 
  • Verder roept AFM de adviseurs op om afspraken te maken met de klant over beheer en nazorg. Sommige softwarepakketten bieden hier ondersteuning voor in de vorm van signalen of vragenlijsten, maar dat geldt niet voor alle pakketten. Gelet op de verscheidenheid aan advieskantoren en bedieningsconcepten is dit ook goed verklaarbaar. Wij delen het belang van afspraken maken; duidelijkheid over wat je van elkaar kunt verwachten voorkomt vervelende discussies achteraf. In ons kennisportaal Zorgplicht vind je informatie en hulpmiddelen voor het vastleggen van afspraken over dienstverlening. 

Hoewel alleen AOV-adviessoftware is onderzocht, gelden bovenstaande aandachtspunten ook voor gebruikers van adviessoftware van andere (complexe) producten. 

Het volledige rapport van AFM kun je hier downloaden.