Adfiz medeondertekenaar van het convenant Verduurzaming in de koopketen

Nieuws
geplaatst op 31-12-2020  

Samen met tal van andere branche- en beroepsverenigingen die betrokken zijn bij de koopketen heeft Adfiz op 17 december 2020 het ‘convenant koopketen’ ondertekend. In dit convenant hebben de deelnemende partijen afspraken gemaakt om verduurzaming bij de aankoop van een woning te stimuleren.

Samen met de OvFD neemt Adfiz een aantal afspraken die gaan over het betrekken verduurzaming bij hypotheekadvies voor haar rekening. Daarnaast doet Adfiz mee aan de werkgroep hypotheekadvisering om het voor jou als adviseur zo eenvoudig mogelijk te maken om verduurzaming te bespreken met de klant.

De belangrijkste afspraak Is dat verduurzaming vanaf juli 2021 standaard onderdeel wordt van het hypotheekadviesgesprek. De komende tijd zal gebruikt worden om ervoor te zorgen dat jij hier als adviseur helemaal op voorbereid bent. Hierbij moet je denken aan de volgende acties:

  • Verduurzaming wordt beter geïntegreerd in hypotheekadviessoftware: er komen een aantal standaardvragen en tools in de adviessoftware om verduurzaming bij de klant bespreekbaar te maken.
  • Dossier verduurzaming op Adfiz.nl: begin komend jaar lanceren we het nieuwe dossier verduurzaming op onze website. Hier vind je de belangrijkste informatie over verduurzaming in relatie tot hypotheekadvies en links naar relevante websites.
  • Samenwerking met onafhankelijk energieadviseurs: op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan samenwerkingsafspraken met twee brancheorganisaties van onafhankelijk energieadviseurs (AvEPA en FedEC). Doel hiervan is dat het voor jou als adviseur laagdrempelig mogelijk wordt om een onafhankelijk energieadviseur in te schakelen bij klanten met vragen over de wijze van verduurzaming.
  • Leergang verduurzaming: dit betreft de inmiddels bestaande opleiding Adviseur Duurzaam Wonen die je bij de opleiders in de branche kunt volgen. Dit helpt je als adviseur om met alle kennis en tools over verduurzaming aan de slag te gaan.

De komende periode houden we je via de Adfiz Info op de hoogte van de vorderingen om het makkelijker te maken het onderwerp verduurzaming bij hypotheekklanten onder de aandacht te brengen, in ieder geval vanaf juli 2021 (of eerder natuurlijk).

Alle afspraken kun je teruglezen in het ‘Convenant verduurzaming in de koopketen’ en de bijbehorende Kamerbrief.

Categorien: Hypotheken Duurzaamheid