We zijn zeer kritisch over consultatie regels uitbesteding

We zijn zeer kritisch over consultatie regels uitbesteding

Een goede en beheerste bedrijfsvoering waarin de beheerste uitbesteding is geborgd, is in het belang van de hele sector en de eindklant.

Over de regels die het ministerie van Financiën echter recent heeft voorgelegd in de consultatie van de Bgfo 2026 zijn we echter zeer kritisch. De verplichtingen in het besluit vormen een zware belasting, zeker ook voor kleinere financiële dienstverleners. Wij vragen het ministerie het voorstel te heroverwegen en in plaats van nieuwe regels in te voeren de reeds bestaande bepalingen te benutten om toe te zien op uitbesteding, steekproeven te doen en best practices met de markt te delen.

Wij hebben onze bezwaren tegen het besluit in onze reactie kenbaar gemaakt:

  1. Het is een nieuwe Nationale kop op Europese uitbestedingsregels. Het pakket aan regels is immers zeer vergelijkbaar met de eisen voor uitbesteding in de Europese DORA verordening en daarmee nu ook van toepassing op financiële dienstverleners/intermediairs die nu buiten de scope van DORA vallen
  2. Het is in strijd met de inzet van het kabinet om regeldruk en rapportageverplichtingen terug te dringen.
  3. De voorgestelde uitwerking is zeer belastend en op punten onuitvoerbaar.
  4. Nut en noodzaak van deze verzwaring is niet aangetoond en staat zeker niet vast.

We plaatsen nadrukkelijk vraagtekens bij nut en noodzaak. Er is immers geen sprake van misstanden en het is bovendien volstrekt onduidelijk wat deze gedetailleerde verplichtingen praktisch bijdragen aan de veiligheid. Volgens het ministerie is het doel van het pakket aan maatregelen dat de AFM effectiever toezicht kan houden. Waarom de AFM op basis van de huidige wet- en regelgeving nu onvoldoende toezicht zou kunnen houden is echter niet duidelijk. Verder hebben wij kritiek op de vergaande scope van het besluit en de open normen en onduidelijke begrippen in het besluit. Onze volledige reactie kun je hier teruglezen.

Meerdere partijen hebben in hun reactie kritisch gereageerd op het voorstel in consultatie. Ook het Adviescollege toetsing regeldruk (de ATR) heeft gereageerd en heeft geadviseerd om het voorstel niet in te dienen. Het advies van de ATR is van belang want de ATR is een overheidsinstelling met de wettelijke bevoegdheid om de overheid te adviseren over het voorkomen van onnodige regeldruk. 

Wij zullen bij de politiek aandacht vragen voor onze bezwaren tegen dit besluit en met name het feit dat het hier gaat om een nationale kop en de verdere regeldruk voor MKB ondernemingen. Met het ministerie gaan we in gesprek om te bespreken hoe de bestaande regels volstaan om kwaliteit van uitbesteding te borgen, zodat deze zeer belastende verplichtingen van tafel gaan.

Wij houden je op de hoogte.