Vier populaire trucs van zomerse cybercriminelen

Nieuws
geplaatst op 6-8-2020  

De zomervakantie is een ideale tijd voor cybercriminelen om toe te slaan. Veel medewerkers zijn op vakantie en andere collega’s nemen het werk tijdelijk waar. En door even te werken vanaf de camping met free-wifi laat je mogelijk criminelen meekijken. Extra alertheid tijdens de vakantie kan problemen voorkomen.

Let in ieder geval op deze 4 risico’s

  1. Spookfacturen

Krijg je een aanbieding die vermomd is als factuur? Check altijd de kleine lettertjes. Gooi de valse rekening in de (digitale) papierbak!

  1. CEO-fraude

Krijg je een e-mail van de directie met het verzoek om snel een groot bedrag over te maken? Volg de juiste procedure in het bedrijf. Goede kans dat het niet écht de baas is die je mailt. 

  1. Factuurfraude

Betaal jij de rekeningen? Controleer altijd het rekeningnummer. Bel bij twijfel naar de afzender. Criminelen willen nog wel eens de (digitale) post onderscheppen en alleen het rekeningnummer wijzigen. Als je niet oplet, stort je geld op een valse rekening.

  1. Free Wifi

Internetten op vakantie? Hoewel je mobiele databundel al enkele jaren in heel Europa geldt blijkt ‘free wifi’ op vakantie nog altijd populair. Om onze databundel te sparen of omdat de verbinding even niet zo goed is stappen we in hotels, restaurants en op de camping nog vaak over op openbare internetverbindingen. Kwaadwillenden kunnen binnen hetzelfde onbeveiligde netwerk relatief eenvoudig meegluren als je een berichtje verstuurt. Gebruik daarom beter de mobiele 4g verbinding van je eigen provider.

Voor meer info over digitale fraude: www.fraudehelpdesk

Check ook het Adfiz kennisdossier Cyber: www.adfiz.nl/cyber

 

Categorien: Cyberrisk