Vanaf 1 juli mogelijkheid directe schadeafhandeling bij WA & Beperkt casco

Vanaf 1 juli mogelijkheid directe schadeafhandeling bij WA & Beperkt casco

Verzekeraars hebben afgesproken vanaf 1 juli Directe Schadeafhandeling voor particulier verzekerde personenauto’s in te voeren. Dit betekent dat vanaf dat moment een adviseur zich ook voor zijn WA-verzekerde klant direct bij de eigen verzekeraar kan melden voor het afhandelen van de materiële schade die door een ander motorvoertuig is veroorzaakt. We zijn met het Verbond van Verzekeraars in overleg over de informatieverstrekking over deze wijziging. Eind mei organiseren we een webinar over dit onderwerp samen met het Verbond.

Met het nieuwe dienstverleningsconcept willen verzekeraars dat het indienen van een claim klantvriendelijker wordt. Zo hoeft niet eerst uitgezocht te worden wie de aansprakelijke verzekeraar is. Als adviseur heb je bovendien contact met de verzekeraar die je zelf hebt geadviseerd, waardoor de lijnen korter zijn. Verzekeraars streven met de invoering van directe schadeafhandeling naar een hogere klanttevredenheid en een sneller afhandelingsproces. Directe Schadeafhandeling is niet verplicht, dus je klanten blijven de vrijheid behouden om de schade zelf bij de aansprakelijke verzekeraar te claimen.

Directe Schadeafhandeling kan niet in iedere situatie toegepast worden. Het moet gaan om een botsing van een particulier verzekerde personenauto met een ander motorrijtuig en de bestuurder van het andere motorrijtuig moet geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor botsing. En zowel de eigen personenauto als het andere motorrijtuig moet zijn voorzien van een Nederlands kenteken geregistreerd bij RDW. Verder is het niet van toepassing bij letsel- en overlijdensschade, als de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is of als de aansprakelijkheid niet komt vast te staan.

In mei komt er een communicatietoolkit waarover wij met het Verbond in gesprek zijn. Daarnaast organiseren we samen met het Verbond een webinar waarin onder meer toegelicht wordt wat Directe Schadeafhandeling betekent voor de dagelijkse praktijk op het advieskantoor. Houdt hiervoor de Adfiz Info in de gaten.