Ronde tafelgesprek met Kamerlid Jessica van Eijs (D66)

Evenementen
geplaatst op 10-4-2019  

Vrijdag 29 maart zijn D66-Kamerlid Jessica van Eijs en beleidsmedewerker Tom Bouma voor een ronde tafelgesprek op bezoek geweest bij advieskantoor Perrée & Partners in Eindhoven. Zij gingen met elkaar in gesprek over de rol van de hypotheekadviseur bij verduurzaming van de eigen woning. Adfiz-leden Louis van Drunen (Perrée & Partners), Jeannette Veldsink (Veldsink Adviesgroep) en Jan van de Wijdeven (Lamers & Van de Wijdeven) en Adfiz-beleidsadviseur Martin Holleman gaven een inkijkje in de adviespraktijk en er werd aandacht gevraagd voor knelpunten op de hypotheekmarkt. 

Verduurzaming
Eén van de speerpunten van Jessica van Eijs in de Tweede Kamer is het stimuleren van verduurzaming van woningen. De aan het gesprek deelnemende adviseurs gaven aan dat zij inmiddels de nodige ervaring hebben met verduurzamingsvraagstukken in het hypotheekadviestraject. Hoewel de wetgeving inmiddels de nodige mogelijkheden biedt, signaleert Jan van de Wijdeven, dat geldverstrekkers hier nog maar beperkt op inspelen in hun productaanbod. “Florius komt deze maand als eerste met een concreet product. Ik hoop dat andere geldverstrekkers dit voorbeeld snel gaan volgen”. Louis van Drunen ziet vooral kansen bij huiseigenaren die al een aantal jaren in hun woning zitten. “Bij aankoop is er, op het moment dat het niet lukt de financiering rond te krijgen, vaak een termijn van vier weken om de koopovereenkomst te ontbinden. Kopers hebben op dat moment al heel veel zaken aan hun hoofd en hebben dus simpelweg geen tijd om offertes op te vragen voor verduurzaming”, aldus Van Drunen. Jeannette Veldsink vertelt dat binnen Veldsink Advies onlangs alles rondom verduurzaming en hypotheekadvies in kaart is gebracht en meegenomen wordt in het advies. “De klant zelf vraagt er niet naar maar is wel geïnteresseerd als onze adviseur ermee komt. Er zijn voor de klant al best wat mogelijkheden, zowel bij hypotheekverstrekkers als via SVn maar je ziet tegelijkertijd dat de rol van de adviseur hierin nog niet altijd even goed is geborgd. Zo is de beloningswetgeving in een aantal situaties nog onvoldoende afgestemd op de adviespraktijk”.
 

Platform hypotheken
Naast verduurzaming kwamen ook de thema’s aan bod die momenteel tijdens het Platform Hypotheken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken worden besproken. Hierin participeren diverse Adfiz-leden. “Voor Adfiz blijven huurders die hun maandlasten willen verlagen door te verhuizen naar een koopwoning een speerpunt”, geeft Martin Holleman aan. De adviseurs geven aan dat de wettelijke explain-mogelijkheden nog onvoldoende doorwerken in de praktijk. Een stukje duiding vanuit de AFM is dan ook welkom.
 

Een ander onderwerp dat door Jessica van Eijs nadrukkelijk wordt gevolgd is het effect van studieleningen op het verkrijgen van een hypotheek. Momenteel ligt de nadruk in de discussie sterk op de manier waarop studieleningen worden geregistreerd. Van Eijs vindt het vooral van belang dat starters met een studieschuld in de toekomst niet de aansluiting bij de koopmarkt gaan verliezen. Tijdens het gesprek met de adviseurs worden ervaringen uit de praktijk en de rol van de wetgever besproken. 

De rondvraag maakt duidelijk dat alle deelnemers nieuwe inzichten hebben opgedaan. Kamerlid Van Eijs maakt een koppeling met het politieke standpunt van D66: “D66 wil dat mensen makkelijker een huis kunnen kopen en tegelijkertijd hun energierekening kunnen verlagen. Goed hypotheekadvies kan daarbij helpen”. 

Ronde tafelbijeenkomsten 
Adfiz organiseert regelmatig ronde tafelbijeenkomsten voor Tweede Kamerleden en beleidsmakers bij ministeries of toezichthouders. Het doel hiervan is ‘Den Haag’ een inkijkje te geven in de adviespraktijk en op een laagdrempelige manier actuele vraagstukken uit de branche te bespreken.