Rapport AFM over aflossingsvrije hypotheken benadrukt belang van segmentatie

Nieuws
geplaatst op 26-1-2021  

De AFM heeft vandaag een rapport gepubliceerd over de financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. Hieruit blijkt dat de groep die problemen kan krijgen bij de herfinanciering zeer beperkt is. Het gaat naar schatting om 78.000 van de 3 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. Rond 2035 lopen veel van deze aflossingsvrije hypotheken af. Dit onderzoek is dus een stimulans om je portefeuille nu door te lopen en mogelijk kwetsbare klanten op te sporen, zodat zij actie kunnen ondernemen. 

Voor het AFM-onderzoek is gebruik gemaakt van gedetailleerde hypotheekgegevens gecombineerd met consumentenkenmerken op basis van CBS-microdata. Naast het concrete getal van ongeveer 78.000 mogelijk kwetsbare huishoudens heeft het onderzoek nog een aantal andere interessante conclusies opgeleverd. Zo is een rentestijging of recessie van beperkte invloed op het aantal huishoudens met een herfinancieringsrisico. Daarnaast bestaat de groep van 78.000 mogelijk kwetsbare huishoudens voor ongeveer 30% uit ondernemers (DGA’s en zelfstandigen). Dit is een groep waarvan de AFM zelf ook aangeeft dat het pensioenvermogen lastig is waar te nemen. Zolang er voldoende vermogen bij pensionering uit de onderneming valt te onttrekken, hoeft een hoge aflossingsvrije hypotheek geen probleem te vormen. 

Hoewel de uitkomsten van het AFM-onderzoek naar aflossingsvrije hypotheken dus relatief positief zijn, is het des te belangrijker om de groep die mogelijk wel in de problemen komt tijdig te signaleren en het gesprek aan te gaan. De AFM benoemt terecht dat geldverstrekkers en financieel adviseurs al enige tijd bezig zijn om klanten met een aflossingsvrije hypotheek inzicht te geven. Dit onderzoek kan jou als adviseur helpen om je klanten te segmenteren, zodat je tijdig het gesprek kan aangaan met klanten die rond 2035 mogelijk een herfinancieringsprobleem hebben. 

De uitkomsten van het AFM-onderzoek kun je hier teruglezen.    

Categorien: Hypotheken