Pensioen3Daagse van start: verantwoordelijkheidsgevoel rondom pensioen flink gedaald

Pensioen3Daagse van start: verantwoordelijkheidsgevoel rondom pensioen flink gedaald

1 op de 3 Nederlanders voelt zich verantwoordelijk voor eigen pensioen, dit is beduidend minder dan 10 jaar terug. Zo blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken dat is
uitgevoerd in het kader van de 11e editie van de Pensioen3Daagse die vandaag is gestart.

Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen ervaren als het neerkomt op hun eigen pensioen is in 10 jaar tijd flink gedaald. Gaf in 2011 een ruime meerderheid (54%) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, in 2021 is dat nog maar 1 op de 3 (34%). Bijna een derde vindt dat de verantwoordelijkheid hiervoor vooral bij anderen ligt, zoals het pensioenfonds, de verzekeraar of de overheid. “Als je je niet verantwoordelijk voelt, verdiep je je waarschijnlijk ook minder snel in je pensioen, terwijl dat wel belangrijk is,” aldus pensioenexpert en hoogleraar Marike Knoef.

Tijdens de vandaag gestarte Pensioen3Daagse, een initiatief van onze partner Wijzer in Geldzaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën), organiseren financiële dienstverleners en werkgevers gedurende drie dagen door heel het land activiteiten om het pensioenbewustzijn te vergroten. Onderdeel hiervan zijn flitswebinars waarin antwoord wordt gegeven op actuele vragen rondom pensioen. Op donderdag 4 november sluit Adfiz de reeks flitswebinars af met het webinar: 'Hoe weet ik of ik nu iets moet doen voor mijn Pensioen?'. Adfiz-lid Frank de Haas (De Haas Advies) geeft de kijkers in een kort half uurtje antwoord op deze belangrijke vraag. 

Jij kan ook je steentje bijdragen door het thema pensioen op een duidelijke manier onder de aandacht te brengen bij de consument. Help jij deze week mee? In deze toolkit vind je handvatten om dit te doen.