Pensioen3Daagse van start: 55-plusser heeft spijt dat pensioen niet eerder op eigen prioriteitenlijstje stond

Pensioen3Daagse van start: 55-plusser heeft spijt dat pensioen niet eerder op eigen prioriteitenlijstje stond

80% van de Nederlanders vond bij de start van hun huidige baan andere arbeidsvoorwaarden belangrijker dan pensioen. Eenmaal de 55 gepasseerd heeft 1 op de 5 werknemers daar achteraf spijt van. Circa drie op de tien 55-plussers vindt dat ze beter eerder hadden kunnen beginnen met zich verdiepen in de eigen pensioensituatie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, dat vandaag tijdens de start van de Pensioen3Daagse werd gepubliceerd.

Als mensen informatie inwinnen over pensioen is dat vaak bij een grote (stressvolle) verandering in hun leven zoals het overlijden van een partner (43%), als ze gaan scheiden/uit elkaar gaan (36%) of als ze arbeidsongeschikt raken (33%). Vaak is dit wat laat en kan je bovendien niet meer anticiperen op wat in de toekomst mogelijk zal zijn.

Focus op levensgebeurtenissen

Slechts 1 op de 5 Nederlanders heeft rondom het samenwonen/trouwen informatie ingewonnen over hun pensioensituatie. En ook een baanwissel wordt niet vaak (13%) aangegrepen om eens naar je pensioen te kijken. Sterker: 60% heeft de pensioenregeling niet eens gecheckt toen ze begonnen met hun huidige baan. Pensioenexpert en hoogleraar pensioencommunicatie Marike Knoef noemt die cijfers “schokkend”.

Tijdens de vandaag gestarte Pensioen3Daagse, een initiatief van onze partner Wijzer in Geldzaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën), organiseren financiële dienstverleners en werkgevers gedurende drie dagen door heel het land activiteiten om het pensioenbewustzijn te vergroten. Onderdeel van de landelijke campagne dit jaar is de focus op levensgebeurtenissen. Voor iedere levensgebeurtenis is er een landingspagina ontwikkeld met informatie en laagdrempelige animatie.

Help je mee?

Jij kan ook je steentje bijdragen door het thema pensioen op een duidelijke manier onder de aandacht te brengen bij de consument. Help jij deze week mee? In deze toolkit vind je handvatten om dit te doen.