Onderzoek naar autoverzekeringen

Onderzoek naar autoverzekeringen

MoneyView brengt periodiek een Special Item uit. Dat is een special waarin de resultaten van een onderzoek over een specifiek verzekeringsproduct wordt gepresenteerd. Recent is er een editie uitgekomen die over autoverzekeringen gaat. In het bijzonder wordt ingegaan op de invloed van het aantal schadevrije jaren op de premie. Per 1 juli 2024 gaan verzekeraars werken met een nieuw registratiesysteem voor schadevrije jaren. Zie ook het eerdere ledenbericht hierover. 

MoneyView heeft in het onderzoek uitgezocht wat de invloed van schadevrije jaren is op de premiestelling van vier autoverzekeringen. Met name bij minder schadevrije jaren zijn de premieverschillen behoorlijk groot, tot een paar honderd euro. Naarmate er meer schadevrije jaren zijn opgebouwd, worden de verschillen kleiner. Maar de verschillende autoverzekeraars geven verschillende kortingen bij meer schadevrije jaren. De conclusie van MoneyView is dan ook “dat zelfs als alleen de schadevrije jaren wijzigen, het vergelijken van de premies van de autoverzekering zeker loont.” 

>> MoneyViews Special Item 158 over autoverzekeringen is hier te downloaden.   

Recent heeft ook Geld.nl de resultaten van een onderzoek naar de premie van autoverzekeringen gepubliceerd. In dit onderzoek heeft Geld.nl gekeken naar de premie van de autoverzekeringen in 12 willekeurige regio’s, waarbij is gekeken wat de premie werd als binnen dezelfde woonwijk werd verhuisd. Uit het onderzoek blijkt dat er forse premieverschillen kunnen ontstaan, ook als de verzekeringnemer maar een klein stukje in de eigen wijk verhuist. Dus ook bij een verhuizing over korte afstand loont het om autopremies te vergelijken. Het bericht van Geld.nl is via deze link te vinden. 

Beide onderzoeken tonen het belang van de financieel adviseur aan. De meeste consumenten weten niet dat een verhuizing in de buurt of de opbouw van schadevrije jaren redenen zijn om de eigen autoverzekering nog maar eens goed te vergelijken met andere verzekeringen. De adviseur kan met een periodieke vergelijking van autoverzekeringen veel toegevoegde waarde leveren voor de klant!