Minister gaat in op zorgen Kamer bedrag ineens
Bij de behandeling van het Wetsvoorstel herziening bedrag ineens (vorige week) heeft een deel van de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de uitwerking van het wetsvoorstel voor deelnemers die toeslagen ontvangen. Men was bezorgd over de situaties waarbij opname van een bedrag ineens ertoe kan leiden dat toeslagen verloren gaan of nadien teruggevorderd worden; situaties die vooraf voor een deelnemer niet zijn te voorzien. Het CDA heeft om deze reden (via een amendement) voorgesteld het bedrag ineens – op aanvraag - uit te zonderen van het toetsingsinkomen voor de toeslagen.
Ook heeft de Kamer expliciet aandacht gevraagd voor de gevolgen voor de ex-partner als een deelnemer op pensioendatum kiest voor opname van een bedrag ineens. De minister zegde toe per brief inhoudelijk te reageren op deze punten o.a. ten aanzien van de uitvoeringsgevolgen voor de Belastingdienst en het wetsvoorstel een week later in stemming te brengen (week 41).
Toeslagen
In de brief geeft de minister uiteenlopende bezwaren voor het uitzonderen van het bedrag ineens van het toetsingsinkomen voor toeslagen. De minister wijst er onder andere op dat:
- Wanneer het bedrag ineens wordt ontvangen, het inkomen hoger is en er minder inkomensondersteuning nodig is via toeslagen. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat juist door opname van een bedrag ineens in de jaren na de opname het inkomen lager is en toeslagen nodig zijn.
- Het niet goed uitlegbaar is dat een uitzondering moet worden gecreëerd voor het ontvangen van toeslagen bij opname van een bedrag ineens, maar niet voor andere zaken als een ontslagvergoeding, onverwachte betalingen of een hoog-laag pensioen.
- De complexiteit voor het toeslagenstelsel wordt vergroot, wat leidt tot aanvullende structurele uitvoeringskosten voor de Belastingdienst.
Echtscheiding
De minister wijst erop dat als een deelnemer kiest voor een bedrag ineens, dit gevolgen heeft voor het verevende ouderdomspensioen voor de ex-partner. Deze ontvangt ongevraagd ook een bedrag ineens, wat positief of negatief kan uitwerken. De minister verwijst voor een oplossing naar het Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding dat bij de Tweede Kamer in behandeling is. Op grond van dit wetsvoorstel krijgt de ex-partner een eigen aanspraak op ouderdomspensioen en kan deze eigen keuzes maken. De keuze van de deelnemer voor een bedrag ineens werkt dan niet door naar de ex-partner.