Informatie over het coronavirus

Nieuws
geplaatst op 6-3-2020  

Het aantal besmettingen met het coronavirus breidt zich ook in Nederland gestaag uit. Op het moment van plaatsen van dit artikel zijn er meer dan 80 gevallen bekend in Nederland. Hoewel je ongetwijfeld al via verschillende kanalen hebt gehoord hoe je jezelf en je medewerkers hiertegen kunt beschermen, sommen we de richtlijnen van het RIVM toch nog eens op. Ook geven we aan welke gevolgen het coronavirus kan hebben voor de dekking van verschillende verzekeringen. 

Maatregelen om het coronavirus te voorkomen 
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: 

 • Was je handen regelmatig 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
 • Gebruik papieren zakdoekjes 
 • Schud geen handen

Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.  

Symptomen coronavirus 
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. 

Contact opnemen met de huisarts 
Het RIVM adviseert op dit moment enkel in de volgende gevallen telefonisch contact op te nemen met je huisarts: 

 • je hebt meer dan 38⁰ Celcius koorts en 
 • je hebt luchtwegklachten, zoals hoesten of kortademigheid é 
 • je bent de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest: 
  • China (inclusief: Macau en Hongkong) 
  • Singapore 
  • Zuid-Korea 
  • Iran 
  • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt*. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van het coronavirus, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan wel met je huisarts. 

*) Sinds 6 maar zijn er voor inwoners van Brabant aanvullende maatregelen.

De informatie van het RIVM wordt regelmatig geüpdatet. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op de speciale corona webpagina van het RIVM. 

Corona en pensioenverzekeringen 
De Pensioenorde heeft gisteren een persbericht doen uitgaan waarin ze aangeven dat reizen naar coronagebieden waarvoor een negatief reisadvies geldt gevolgen kan hebben voor de aanvullende dekkingen. Het Verbond schrijft hierover overigens: “Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren.” Raadpleeg de voorwaarden en/of neem contact op met de betreffende verzekeraar voor meer informatie. 

Corona en reis- en annuleringsverzekeringen 
Volgens het Verbond kunnen verzekerden doorgaans geen beroep doen op hun annuleringsverzekering als ze een reis hebben gepland naar een gebied waar het coronavirus heerst. Ook veel reisverzekeringen bieden geen dekking voor reizen in gebieden waarvoor al een negatief reisadvies gold vóór aanvang van de reis. Echter, sommige verzekeringen met een uitgebreide dekking bieden mogelijk wel dekking. Ook hiervoor geldt: raadpleeg de voorwaarden en/of neem contact op met de betreffende verzekeraar voor meer informatie. 

Het Verbond beantwoordt op haar speciale pagina meer vragen over de gevolgen van corona voor o.a. reizen, bedrijfsschade, verzuim en aansprakelijkheid. 

Meer informatie 
Algemeen: Website Rijksoverheid over corona 
Gezondheidsvragen: RIVM 
Verzekeringsvragen: Verbond van Verzekeraars 
Ondernemersvragen: VNO-NCW 
Vragen over reizen naar buitenland: Ministerie van Buitenlandse Zaken 

 Laatste update: 9 maart 2020, 20.23 uur

Categorien: Vereniging