EU-regeling vervangt coulanceregelingen rijbewijzen verzekeraars

Nieuws
geplaatst op 3-3-2021  

In januari meldden we je dat er in Europees verband gewerkt aan een nieuwe verordening die de geldigheid van de verlopen rijbewijzen en certificaten tijdens de coronacrisis moet regelen. De EU heeft de nieuwe wet die de coulanceregeling voor rijbewijzen, keuringen etc. vervangt onlangs aangenomen. 

Omdat door COVID-19 het verlengen van rijbewijzen en het uitvoeren van keuringen en inspecties niet altijd mogelijk is, is er nu Europese regeling waardoor verlopen rijbewijzen en verschillende certificaten in de vervoerssector langer geldig blijven:  

  • als het rijbewijs (en code 95) verlopen is tussen 1 februari en 1 juni 2020 dan is het rijbewijs nog geldig tot 1 juli 2021.  
  • als het rijbewijs verlopen is tussen 1 juni 2020 tot 1 september 2020 dan is het rijbewijs nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.  
  • als het rijbewijs verlopen is tussen 1 september 2020 tot 1 juli 2021 dan is het rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. 

Dit geldt overigens niet voor vaarbewijzen.

Met de regeling komen de coulanceregelingen die verzekeraars eerder hadden getroffen te vervallen. Mensen blijven gewoon verzekerd als het rijbewijs in die periode is verlopen. Maar als het mogelijk is moeten ze hun rijbewijs wel verlengen en daar vooral ook niet mee wachten 

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Categorien: coronavirus