Corona update : reis- en werkkosten

Nieuws
geplaatst op 2-12-2020  

Thuiswerkers konden dit jaar nog onbelast hun vaste reiskostenvergoeding ontvangen van hun werkgever, ook al werden de reizen vaak niet daadwerkelijk gemaakt. Vanaf 1 januari 2021 wordt de vergoeding voor niet-gemaakte reizen belast. Ook de tijdelijke verruiming van de werkkostenregeling vervalt in 2021

Een reiskostenvergoeding, zoals een OV-kaart, maandelijks gedeclareerde reizen of een vast bedrag per maand, kan belastingvrij worden verstrekt. Maar wanneer er niet wordt gereisd, geldt de vergoeding als verkapt loon. De fiscus wil er dan belasting over heffen. In 2020 heeft de Belastingdienst een coulanceregeling toegepast, maar vanaf 2021 verandert dat.

Als werkgever is het verstandig om nu het reisgedrag van je werknemers in kaart te brengen. Een vaste maandelijkse vergoeding mag alleen nog worden toegekend wanneer de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar het werk reist. Reist de werknemer minder, dan moet er per reis worden gedeclareerd. Regel je dit als ondernemer niet goed, dan kan je een naheffing van de Belastingdienst tegemoet zien.

Vrije ruimte
De vrije ruimte in de werkkostenregeling werd vanwege de coronacrisis voor het jaar 2020 verruimd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste vier ton aan loonsom van de werkgever. In 2021 wordt die verruiming echter weer losgelaten. Voor de wat grotere werkgevers wordt de vrije ruimte zelfs kleiner: vanaf 2021 wordt de vrije ruimte over het gedeelte van de loonsom dat boven de € 400.000 uitstijgt, verlaagd van 1,2% naar 1,18%.

Categorien: coronavirus