Campagne gericht op ondernemers met geldzorgen

Campagne gericht op ondernemers met geldzorgen

Dat veel ondernemers te maken hebben met financiële zorgen is geen verrassing. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in de eerste drie kwartalen van 2023 60% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode in 2022. Dit heeft mogelijk te maken met het aflossen van coronaschulden bij de Belastingdienst. Uit de faillissementscijfers van april 2023 bleek dat toen zo’n 80% van de failliete bedrijven een openstaande coronaschuld hadden bij de Belastingdienst. 

Meestal ligt de rol van de financieel adviseur niet in het helpen afbetalen en oplossen van schulden van de ondernemer. De financieel adviseur helpt vooral bij het voorkomen van financiële problemen. Maar uiteraard kan een klant die in de financiële problemen komt zich tot zijn vertrouwde adviseur wenden; hoe help je die klant vervolgens verder? 

VNO-NCW en MKB-Nederland voeren een campagne rondom geldzorgen bij ondernemers, onder de titel 'Ondernemer/werknemer met geldzorgen? Wacht niet tot morgen'. Deze campagne wordt ondersteund door de themawebsite https://www.ondernemen.nl/geldzorgenOp deze website is allerlei informatie te vinden voor ondernemers met geldzorgen. Zo is er een infographic te downloaden die kan helpen om een ondernemer met geldzorgen de weg te wijzen naar de juiste instantie. Vaak kunnen gemeenten helpen als een ondernemer in financiële problemen komt. De website bevat een stappenplan die doorlopen kan worden wanneer hulp bij een gemeente gezocht wordt.  

Naast hulp bij de gemeente is het ook mogelijk om bij verschillende partners praktische hulp te zoeken. Vanaf de themawebsite wordt daarom doorverwezen naar bijvoorbeeld Geldfit of het Ondernemersklankbord. Kortom, de campagnewebsite van VNO-NCW biedt allerlei interessante informatie die je als financieel adviseur kunt gebruiken of waarnaar je kunt verwijzen als je een ondernemer krijgt die in de financiële problemen zit.