AFM waarschuwt voor gevolgen wijzigen rechtsvorm eenmanszaak

Nieuws
geplaatst op 25-11-2020  

Naar het einde van het jaar toe signaleert AFM dat eenmanszaken regelmatig door hun boekhouders worden geadviseerd om de rechtsvorm te wijzigen. Bijvoorbeeld door deze om te zetten naar een vennootschap onder firma (vof) met de (relationele) partner. AFM waarschuwt dat in veel gevallen dan een geheel nieuwe vergunning moet worden aangevraagd en dat dit niet altijd kan.

Veranderen van rechtsvorm kan (fiscaal) aantrekkelijk zijn voor een financieel dienstverlener met een eenmanszaak. Maar waar soms aan wordt voorbij gegaan, zijn de Wft gevolgen van zo’n verandering. De Wft schrijft namelijk voor dat bij een vof de partner is aangemerkt als dagelijks beleidsbepaler. Dat betekent dat deze partner moet worden getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid. Als de partner alleen op papier betrokken is bij de vof en niets te maken heeft met de financiële sector, is de kans klein dat deze door de geschiktheidstoets komt. Je loopt dan het risico dat de vergunningaanvraag wordt afgekeurd en alles moet worden teruggedraaid, wat enkele duizenden euro’s kan kosten.

Ben je je bewust van de fiscale én Wft-gevolgen van een verandering van rechtsvorm, dan kun je in ons Wft-portaal nalezen in welke gevallen je een nieuwe vergunning moet aanvragen.

Categorien: Ondernemen