Adfiz tevreden over positieve aandacht bij hypotheek voor duurhuurders

Nieuws
geplaatst op 25-6-2019  

Onlangs gaf BLG Wonen aan een proef te willen doen waarbij duurhuurders – dankzij een huurverklaring – gemakkelijker een hypotheek krijgen. Met deze aanvullende huurverklaring kunnen duurhuurders met een hoge woonquote toch in aanmerking komen voor een hypotheek als hun huur hoger ligt dan de maximaal toegestane hypotheeklast. 

In antwoord op Kamervragen van Kops en Van Dijck gaf minister Ollongren aan dat deze pilot “kan bijdragen aan het verbeteren van de mogelijkheden voor verantwoord maatwerk aan deze groep”. Wij zijn om meerdere reden blij met de pilot en positieve aanbeveling. Het voorziet namelijk in de behoefte van de groep huurders in de vrije sector die vastzitten in een huurhuis met hoge huur, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. Regelmatig ontvangen we van onze leden voorbeelden van klanten die geen (hypotheek)kant op kunnen omdat ze door hun hoge huurlasten geen vermogen kunnen opbouwen.  

Hoewel maatwerk voor duurhuurders middels een explain al jaren mogelijk is, blijkt binnen het Platform Hypotheken dat slechts een handvol geldverstrekkers hieraan wil meewerken. Het initiatief van BLG Wonen kan een aanzet vormen tot meer maatwerk. Een vorm van standaardisatie kan helpen om maatwerk voor bepaalde doelgroepen te stimuleren. Zo heeft de introductie van de werkelijke lastentoets door de NHG bij het Platform Hypotheken 2018 ertoe geleid dat veel meer geldverstrekkers maatwerk voor senioren zijn gaan bieden.  

Adfiz is blij dat er nu vanuit aanbieders en de politiek aandacht is voor de duurhuurders. In de Kamerbrief geeft minister Ollongren aan dat Nibud vervolgonderzoek gaat doen naar woonlasten huur naar koop. Morgen meer over de andere resultaten van het platform hypotheken 

Categorien: Hypotheken