Prestaties verzekeraars belangrijk inkoopcriterium

Persberichten
geplaatst op 29-11-2011  

INTERMEDIAIR VOORZIET MEER BUSINESS VOOR WINNAARS PRESTATIEONDERZOEK

Adfiz-voorzitter Loek Hermans heeft tijdens de Verzekeringsbranchedag in Utrecht de winnaars van het Adfiz Prestatieonderzoek bekend gemaakt. Hij voorziet een grote rol voor het onderzoek wanneer adviseurs de uitkomsten mee gaan wegen in hun inkoopbeleid. “De kwaliteit die een klant mag verlangen is een combinatie van productprijs, productvoorwaarden en de performance van de verzekeraar.”

De al jaren voorzichtig opgaande trend in de uitkomsten blijft behouden, met uitzondering van ‘schade’. Daar is een duidelijke trendbreuk te zien en daalt de performance met 0.3 punt. De traditionele achterblijver ‘leven collectief’ stijgt sneller dan de rest en scoort intussen ook een heel ruime voldoende.

Hermans toonde zich niet tevreden over het tempo van de prestatieverbetering. “Zeventjes zijn niet genoeg. Klanten willen betalen voor waardevolle diensten en advies van de financieel dienstverlener, maar niet voor tekortschietende kwaliteit van de aanbieder. Dit zal dus druk leggen bij iedere individuele aanbieder om zijn zaken goed voor elkaar te hebben. Adviseurs moeten dat zwaarder gaan wegen in hun adviezen en inkoop.”
Ook voor verzekeraars voorziet Hermans een toenemend belang in het onderzoek, dat deelnemende adviseurs ook een individuele inkoopbenchmark biedt. Adviseurs hebben in het onderzoek aangegeven bij welke verzekeraars zij de intentie hebben meer zaken te gaan doen. In die top-5 staat één prijsvechter en verder verzekeraars die allen in hun categorie genomineerd zijn voor de beste prestaties.

Prijzen
In de categorie schade prolongeert Noordhollandsche van 1816 haar eerste positie en behoudt ook haar ruime marge op de rest. Bij leven individueel zijn de verschillen veel kleiner en herovert Legal & General de eerste prijs op Onderlinge ’s Gravenhage (nu 4e). De beste performer bij leven collectief is Zwitserleven (ook winnaar in 2008). In de categorie Inkomen voert Movir voor de tweede keer in successie de lijst aan en voor ziektekosten ontvangt Stad Holland de prijs voor de derde keer. Tot slot uitvaart waar Dela het stokje overneemt van Monuta (nu 2e).

Bekijk hier de presentatie van de belangrijkste uitkomsten