Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie door Tweede Kamer

Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie door Tweede Kamer

Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Als werkgever moet je o.a. een werkwijze hebben die discriminatie voorkomt in het proces van werving en selectie. Onze commissie HR ontwikkelt ondersteuningsmiddelen.

Het wetsvoorstel scherpt de norm aan dat bij werving en selectie van werknemers er geen discriminatie mag plaatsvinden. De Arbeidsinspectie krijgt stevige handhavende bevoegdheden om op te treden.

Van werkgevers wordt bijvoorbeeld gevraagd dat zij een werkwijze hebben die gericht is op het voorkomen van arbeidsmarktdiscriminatie. Werkgevers met meer dan 25 medewerkers moeten deze werkwijze op schrift stellen. Kleinere werkgevers moeten de werkwijze mondeling kunnen toelichten aan de Arbeidsinspectie. Als hierbij blijkt dat een kleine werkgever een niet-discriminerende werkwijze niet voldoende kan toelichten, is alsnog een schriftelijke werkwijze vereist. Werkgevers krijgen 9 maanden de tijd (na publicatie van de wet in Staatsblad).

Hulp voor leden

Wij gaan ondersteuning bieden bij het kunnen voldoen aan de eisen van deze nieuwe wet vanuit de commissie HR.  Dit betreft o.a.

  • het opstellen van een goede model-werkwijze,
  • eisen voor de publicatie van een vacature,
  • eisen voor degenen die betrokken zijn bij de werving en selectie van een nieuwe werknemer.

Over dit onderwerp zullen we een nieuw Kennisportaal inrichten. Vooruitlopend hierop organiseren we op 20 april (9.00 uur) een Koffiebreak over dit onderwerp.