Verbeteraanpak UWV: Minister Van Hijum stuurt een voortgangsbrief
Minister Van Hijum heeft een gedetailleerde brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij beschrijft hoe het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de fouten wil gaan herstellen in de vaststelling van de WIA-uitkeringen in de periode vanaf 2020. Voor de correctieoperatie is een apart onderdeel binnen het UWV ingericht.
In september 2024 werd bekend dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de vaststelling van WIA-uitkeringen, waardoor een aanzienlijke groep mensen een te hoge of te lage uitkering heeft ontvangen. Volgens minister Van Hijum heeft het UWV de afgelopen periode 200.000 WIA-uitkeringen geanalyseerd op mogelijke fouten in de dagloonvaststelling. Het betrof hier uitkeringen vanaf 2020 tot september 2024. Over de periode september 2024 tot januari 2025 worden nog ongeveer 20.000 uitkeringen gecontroleerd. In totaal verwacht het UWV dat in ongeveer 43.000 gevallen de hoogte van de uitkering verder moet worden onderzocht.
Aanpak
In de aanpak van het UWV staat volgens de minister de menselijke maat centraal. Er zal zeer zorgvuldig worden bekeken wat de correcte hoogte van de uitkering is. Als er sprake is van nabetalingen dan moet voorkomen worden dat mensen in de problemen raken omdat zij bijvoorbeeld toeslagen verliezen of met andere terugvorderingen te maken krijgen.
De minister benadrukt verder dat er zeer terughoudend zal worden omgegaan met het terugvorderen van eventueel onterecht uitgekeerde bedragen. Er zal alleen worden teruggevorderd als de uitkering hoger was dan het eerdere loon, en als het redelijkerwijs duidelijk was dat de uitkering te hoog was. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de gevolgen die een eventuele terugvordering kan hebben voor de betrokkenen.
Werkgevers en verzekeraars
Voor werkgevers hebben correcties in WIA-uitkeringen ook gevolgen. Een verhoogde uitkering leidt tot hogere werkgeverslasten en andersom. Als het UWV besluit te hoge uitkeringen niet terug te vorderen betaalt de werkgever de rekening door middel van te hoge premie. Ook voor eigenrisicodragers hebben correcties gevolgen, zeker als het gaat om correcties met terugwerkende kracht. Het UWV brengt momenteel alle mogelijke effecten in beeld en ontwikkelt scenario’s over hoe hiermee om te gaan. Werkgevers worden bij deze uitwerking betrokken.
Ditzelfde geldt voor verzekeraars en pensioenfondsen. Ook voor deze partijen geldt dat een correctie gevolgen heeft. In overleg met deze partijen zal worden bepaald wat de effecten zijn en hoe die effecten eventueel beperkt kunnen worden.
Verbeteren kwaliteit
Naast de herstelacties werkt het UWV ook aan het verbeteren van de kwaliteit. Zo wordt onderzocht of de dagloonsystematiek kan worden vereenvoudigd. Veel fouten van het UWV hebben te maken met de complexiteit rondom het vaststellen van het dagloon. Verwacht wordt dat hier in de tweede helft van het jaar meer over bekend gemaakt kan worden.
Deze herstelactie kost veel capaciteit van het UWV. Hierdoor lopen de wachttijden voor WIA-keuringen op. Daarom geeft de minister aan ook te kijken naar mogelijkheden om de werkdruk op het UWV te verlichten, in combinatie met de korte termijn uitwerkingen van de aanbevelingen van de commissie OCTAS.
Vanuit Adfiz volgen wij de discussies rondom mogelijke aanpassingen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel op de voet en zorgen wij ervoor dat het geluid van financieel adviseurs hierin wordt gehoord. De stelselwijziging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel zal voorlopig een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda van de commissie Zorg & Inkomen blijven. Uiteraard is alle input welkom, via info@adfiz.nl.
De brief van minister Van Hijum aan de Tweede Kamer is hier te downloaden.