Vektis publiceert definitief overstapcijfer zorg

Vektis publiceert definitief overstapcijfer zorg

Elk jaar kunnen verzekerden overstappen van zorgverzekering. Vanaf het moment dat zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend gemaakt hebben, uiterlijk 12 november, breekt het 'zorgseizoen' in volle kracht los. Verzekerden worden van allerlei kanten benaderd om toch vooral over te stappen naar een andere verzekeraar. Als de oude zorgverzekering maar vóór 1 januari is opgezegd, kan een verzekerde zich tot 1 februari met terugwerkende kracht aanmelden bij een nieuwe verzekeraar. 

Uiteraard is het interessant om te zien tot welke marktbewegingen het zorgseizoen heeft geleid, als de rook begin februari is opgetrokken. Deze cijfers worden bijgehouden door Vektis, het business intelligence centrum voor data rondom zorg en zorgverzekeringen. Begin januari 2024 berichtte Vektis nog dat het overstappercentage op zo’n 6,5% lag. Inmiddels blijkt het definitieve overstappercentage toch nog een stuk hoger uitgekomen te zijn, namelijk op 7,4%. Dit komt overeen met ruim 1,3 miljoen verzekerden die van zorgverzekeraar zijn overgestapt. Het gaat hierbij om personen die van risicodrager zijn overgestapt. In 2023 waren er 23 risicodragers in Nederland geregistreerd die onder 9 zorgconcerns vallen. 

Het overstappercentage per 2024 ligt lager dan de 8,2% van 2023, toen de collectiviteitskorting op de basisverzekering werd afgeschaft. Maar het percentage is wel hoger dan het overstappercentage van alle overige eerdere jaren sinds de Zorgverzekeringswet is ingegaan per 2006: 

Rond mei publiceert Vektis de jaarlijkse Zorgthermometer. De versie van 2023 is hier te vinden. Dit document bevat allerlei cijfers en trends rondom zorgverzekeringen en de keuzes van zorgverzekerden. Zo geeft de Zorgthermometer ook de groei of afname per zorgverzekeraar aan. Dit zal ongetwijfeld meer inzicht bieden in de redenen waarom het overstappercentage per 2024 relatief hoog is. 

Adfiz biedt een gratis handboek aan over de Zorgverzekeringswet. In dit document, Zorgverzekeringswet in Praktijk, worden alle relevante aspecten van de Zorgverzekeringswet besproken. Het document wordt meestal tweemaal per jaar geüpdate. Rond Prinsjesdag worden de meest recent bekend gemaakte gegevens verwerkt. En begin januari wordt de versie met alle gegevens voor het nieuwe jaar bijgewerkt. De nieuwste versie (begin 2024) is hier te vinden. 

Als je een mailtje stuurt naar m.van.westerlaak@adfiz.nl wordt je op de verzendlijst geplaatst. Je krijgt dan automatisch de nieuwste versie per mail.