Vanavond debat in Tweede Kamer over afschaffing collectiviteitskorting

Vanavond debat in Tweede Kamer over afschaffing collectiviteitskorting

De afgelopen jaren is er een langdurige discussie geweest over de afschaffing van de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Na een eerdere verlaging van 10% naar 5% wordt vanavond het finale debat gevoerd over de volledige afschaffing van de collectiviteitskorting. Net als bij de eerdere verlaging heeft Adfiz de afgelopen periode voor en achter de schermen stevig stelling genomen tegen de afschaffing. De gezamenlijke inbreng met VNO NCW, MKB Nederland en andere medestanders vind je in dit document. Onze belangrijkste bezwaren tegen de afschaffing van de collectiviteitskorting staan ook in dit eerdere ledenbericht samengevat.  

Lobby voor uitbreiding Werkkostenregeling 
Op dit moment lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor afschaffing van de collectiviteitskorting in de huidige vorm. Daarom hebben wij de afgelopen periode hard gewerkt om – als het toch van een afschaffing van de collectiviteitskorting komt - draagvlak te creëren voor een alternatief om de gemaakte zorginhoudelijke afspraken te continueren. Deze oplossing bestaat uit een verruiming van de arbovrijstelling binnen de Werkkostenregeling (Wkr). Hiermee wordt het voor werkgevers interessanter om de werknemer een netto vergoeding uit te betalen op het moment dat de werknemer kiest voor de collectieve zorgverzekering van de werkgever.  

Uitbreiding van de arbovrijstelling binnen de Wkr heeft drie grote voordelen: 

  1. Werkgevers kunnen desgewenst zelf een bijdrage betalen aan de zorgverzekering van werknemers. Dit zullen zij alleen doen als hier effectieve maatregelen op het gebied van preventie en vitaliteit tegenover staan. De fiscale vrijstelling maakt het werkgevers aantrekkelijker om zo’n bijdrage te leveren. 
  2. Afschaffing van de collectiviteitskorting is met name ingegeven door de zogenaamde gelegenheidscollectiviteiten. Met een uitbreiding van de Werkkostenregeling kan het financiële voordeel worden beperkt tot de zorginhoudelijke investeringen van werkgevers. Individueel verzekerden ‘betalen niet mee’ aan deze oplossingsrichting.  
  3. Aanpassing van de Werkkostenregeling geschiedt door middel van de aanpassing van een uitvoeringsbesluit. Het is mogelijk om dit (ruim) voor 1 januari 2023 te realiseren, zodat hier al tijdens de zorgverzekeringscampagne aan het einde van 2022 gebruik gemaakt kan worden. Zo kunnen werkgevers alsnog een betaalbare zorgverzekering met zorginhoudelijke afspraken aanbieden. 

Het plenaire debat in de Tweede Kamer vindt vanavond plaats om 19.00u. Via de Adfiz Info zullen we je informeren over de uitkomsten en gevolgen van dit Kamerdebat. 

Zelf aan de slag 
Wil jij naar aanleiding van de politieke ontwikkelingen met jouw zakelijke klanten in gesprek over de zorgcollectiviteit voor hun werknemers? In ons kennisdossier zorgcollectiviteiten vind je een aantal handige hulpmiddelen. Uiteraard zal dit dossier worden aangepast als de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer duidelijk is.