Thuiswerken en de arbowet

Thuiswerken en de arbowet

Sinds het opschorten van de lockdowns en andere coronamaatregelen is (deels) thuiswerken bij veel bedrijven een vast onderdeel van het personeelsbeleid gebleven. Daarbij is het goed om te beseffen dat de zorgplicht van de werkgever – zoals beschreven in de arbowet – ten aanzien van de werkplek van medewerkers ook bij thuiswerken geldt. Waar moet je op letten? 

Net als de werkplek op kantoor moet ook de thuiswerkplek goede en veilige arbeidsomstandigheden bieden. Als werkgever moet je daarom bekijken welke zaken je werknemers nodig hebben om veilig en productief thuis kunnen te werken. Denk dan aan zaken als: 

  • een beeldscherm van goede kwaliteit,  
  • een headset voor medewerkers die veel of lang bellen, 
  • voldoende en prettig licht, 
  • software die een goede samenwerking bevordert, 
  • een goed afstelbare stoel en bureau. 

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke instructies te geven over het gebruik van de verschillende apparatuur. Hoe hoog moet het bureau? Wat is de goede stand van de bureaustoel? Op welke hoogte moet het beeldscherm? Hoe vaak moet je korte pauzes nemen? Dat is niet alleen belangrijk omdat de wet het voorschrijft, maar ook omdat het de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers bevordert. Het is dan ook verstandig om de thuiswerkplek op te nemen in het arbobeleid van je organisatie. Hoe je zo'n thuiswerkbeleid opstelt en waar je op moet letten, vind je op deze informatiepagina van MKB-NL. 

Een handige checklist ergonomisch werken, stelden we eerder al op en vind je hier. Verder tipten we je al eerder over overige zaken waar je op moet letten als medewerkers thuiswerken. En het Zakelijk Platform van vorig jaar stond volledig in het teken van hybride werken na corona. Je kunt dit online evenement hier terugkijken.