Ontmoeting met de Europese toezichthouder EIOPA
Eind januari vond in Frankfurt de tweejaarlijkse bijeenkomst plaats van de Europese koepel BIPAR, waarbij Adfiz is aangesloten. Op het programma stonden ontmoetingen met diverse leden van het management van EIOPA, de Europese toezichthouder voor verzekeringen en pensioen die in Frankfurt is gehuisvest. Zowel AFM als DNB zijn vertegenwoordigd in EIOPA en bespreken daar in EIOPA-verband samen met de toezichthouders uit andere EU lidstaten de Europese toezichtsagenda.
Het was uniek dat wij als sector nu zelf de gelegenheid hadden direct in gesprek te gaan met de directie en staf van EIOPA. Zo konden we van hun horen hoe zij vanuit toezicht aankijken tegen de harmonisatie van de Europese markt, komende Europese wet- en regelgeving, de vraagstukken met betrekking tot cross-border dienstverlening en de rol van intermediairs. In haar openingsspeech was Petra Hielkema, voorzitter van EIOPA, duidelijk over de belangrijke rol van intermediairs bij de toenemende risico’s en complexiteit. Daarbij ging zij onder andere in op de rol van adviseurs bij het verzekeren van consumenten en bedrijven voor klimaatrisico’s, zoals overstromingen. EIOPA ziet dat er nog veel te doen is en spoort de markt aan om werk te maken van de protection gap voor deze risico’s.
Tegelijk is duidelijk dat ook in Europa de wind is gedraaid en dat er bij de Europese politiek en instanties meer en meer besef is dat het tempo en de omvang van de regelgeving vanuit Europa de afgelopen jaren enorm is geweest en dat zaken eenvoudiger gemaakt moeten worden (simplification) omdat dit de interne markt belemmert. EIOPA staat open om kritisch mee te kijken bij de Europese regelgeving en nut en noodzaak van het afwijken van Europese regels via nationale koppen. Daarbij heeft EIOPA met name een signalerende functie want het initiatief voor de regelgeving ligt bij de Europese Commissie.
Een duidelijk voorbeeld van deze kritische rol van EIOPA is de recente brief die EIOPA aan de Europese wetgevers heeft gestuurd over de conceptrichtlijn Retail Investment Strategy (RIS), die nu voorligt voor bespreking tussen EU parlement, Europese Raad en Commissie. De conceptrichtlijn is door alle aanpassingen en aanvullingen in het wetgevingsproces veel te complex geworden en is in deze vorm zeer belastend voor de uitvoering.
Deze opzet van de RIS richtlijn gaat niet helpen om de effectiviteit van de Europese kapitaalmarktunie te verbeteren. Een goede Europese kapitaalmarkt is van belang voor de economie van Europa. Europa loopt nu achter want de financiering van Europese bedrijven door kapitaal uit de markt is onvoldoende in vergelijking met de VS en andere economieën. Het is een goede zaak dat dit soort signalen ook vanuit Europese instanties komen. De Europese politiek is nu aan zet om de RIS te vereenvoudigen en vanuit BIPAR zetten we daarop in.