Nog 3 weken om de DVD te vervangen door de vergelijkingskaart

Nog 3 weken om de DVD te vervangen door de vergelijkingskaart

De overgangstermijn voor de vergelijkingskaart loopt eind deze maand af. Vanaf 1 oktober moet je voor de klant vindbaar de vergelijkingskaarten op je website hebben staan. Let op! De AFM zal dit naar verwachting via digitaal onderzoek controleren. in het Wft Portaal vind je alle informatie over de vergelijkingskaart en hoe je die opstelt.

In het kort:

  • Als je financiële diensten verleent bij producten die onder het provisieverbod vallen is de standaard vergelijkingskaart verplicht. 
  • Deze kaarten moeten vindbaar op je website staan
  • Welke vergelijkingskaart je moet verstrekken hangt af van je dienstverlening aan de klant. Er zijn vier verschillende dienstverleningsvragen met ieder een eigen standaard vergelijkingskaart.
  • De kaarten maak je met de applicatie die de AFM beschikbaar heeft gesteld. De AFM heeft bij de applicatie ook een instructievideo.
  • Lees voor dat je aan de slag gaat met het maken van de kaarten de handleiding van de AFM door.
  • Een van de vragen is of je advies geeft op onafhankelijke basis. Daarvoor moet je aan twee voorwaarden voldoen: voorwaarde 1: genoeg verzekeringen vergelijken en voorwaarde 2: niet uitsluitend verzekeringen van verbonden aanbieders. Op het Wft portaal staat nadere informatie hierover die je kan gebruiken om te bepalen of je daaraan voldoet.

Dit is een verkort overzicht want je vindt alle informatie op het Wft portaal inclusief tools zoals een overzicht met de producten per dienstverleningsvraag en de normaantallen voor onafhankelijk advies. Overigens is deze exercitie niet eenmalig want na 1 oktober 2023 moet je ervoor zorgen dat vergelijkingskaarten op elk moment actueel zijn.

Mocht je na lezen van de informatie op het portaal vragen hebben, neem contact met ons op.