Identiteitsfraude: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Identiteitsfraude: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Anderhalve week geleden berichtten we je over de reikwijdte en impact van een ICT-veiligheidsincident. Daarin wezen we ook op een, door onze samenwerkingspartner Digital Trust Center (DTC) opgetekend, voorbeeld van identiteitsfraude bij een Adfiz-lid. Inmiddels hebben meerdere kantoren melding gemaakt van identiteitsfraude. Hoe voorkom je het en wat kun je doen als je ermee te maken krijgt? 

Identiteitsfraude is een zeer geraffineerde en hardnekkige vorm van fraude. Want ook al is het gelukt om de website van de fraudeur te laten verwijderen, vaak blijkt dan dat de fraudeurs snel een nieuwe site online hebben gezet. Toch kun je als ondernemer het nodige doen in geval van identiteitsfraude. In dit bericht delen we de tips van collega’s die hiermee te maken hebben (gehad). 

Identiteitsfraude voorkomen is lastig. Iedereen kan immers je website nabouwen en bepaalde gegevens zoals de dienst of het product, namen en contactgegevens veranderen. Wel kan je ervoor zorgen dat je gewaarschuwd wordt als er websites in de lucht zijn die gebruik maken van jouw gegevens. Informeer bij je IT-specialist wat de mogelijkheden zijn om een melding te ontvangen als je website is gekopieerd.  

Als je eenmaal te maken hebt gehad identiteitsfraude of een andere vorm van online fraude is het belangrijk dat je: 

  • Aangifte doet bij de politie.  
  • Bij aangifte is van belang dat je de politie van informatie kan voorzien. Zorg dat jij en je medewerkers altijd doorvragen bij contact met een gedupeerde om zo zoveel mogelijk informatie te krijgen over de oplichters. Ook is het belangrijk de gedupeerde ertoe aan te zetten aangifte te doen en te instrueren om alle bekende url's te benoemen waarmee de fraudeurs actief zijn. Want als bij de aangifte alleen website x wordt genoemd en niet website y, worden de aangiftes niet aan elkaar gekoppeld en wordt het beschouwd als losse incidenten. De politie heeft informatie nodig om de aangifte in behandeling nemen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat ze deze oplichters kunnen pakken. 
  • Maak melding van de fraude bij de AFM. De AFM waarschuwt overigens ook tegen illegale kredietaanbieders die kosten in rekening brengen bij consumenten om een lening te krijgen. Het gaat hier meestal om fraude. 
  • Maak melding van de fraude bij je verzekeraar, je beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar en/of de verzekeraar waar de cyberverzekering loopt. Sommige verzekeraars bieden namelijk aanvullende bijstand.  
  • Plaats een waarschuwing voor consumenten/gedupeerden op je website. Daarmee laat je ook zien dat de fraude bekend is. 
  • Zoek hulp bij IT-specialisten om de fraudeur op te sporen en om ervoor te zorgen dat de provider de fraudesite uit de lucht haalt. Let op: de ervaring leert dat fraudeurs snel weer een nieuwe site in de lucht hebben. Zorg dat je instelt dat je melding krijgt als je website is gekopieerd.  
  • Hulp kan soms uit onverwachte hoek komen. Zo tipte een lid ons dat hij een hulpvraag had uitgezet op sociale media en door een anoniem gebleven lezer is geholpen. Uiteraard is het belangrijk goed op te letten welke informatie je met derden deelt.

Handige links: 

Home - Fraudehelpdesk 

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) | Contact | Rijksoverheid.nl 

Ik ben slachtoffer van identiteitsfraude. Wat kan ik doen? | Rijksoverheid.nl 

Voorkom misbruik van je bedrijfsnaam of gegevens (kvk.nl) 

Signalenmonitor najaar 2022 | oktober | AFM 

Heb jij ook te maken gehad met deze of een andere vorm van online fraude? Laat het ons dan weten. Wij zijn hier namelijk over ook in gesprek met de AFM en andere instanties