Directe Schadeafhandeling uitgebreid per 1 april

Directe Schadeafhandeling uitgebreid per 1 april

Medio 2021 zijn schadeverzekeraars gestart met directe schadeafhandeling (DSA). Bij DSA kan een klant met een materiele autoschade aan een personenauto – onder voorwaarden – terecht bij de eigen WA-verzekering voor snelle afhandeling van de schade. Omdat de ervaringen positief zijn, zijn verzekeraars op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden voor DSA. 

Het Verbond van Verzekeraars heeft aangekondigd dat DSA per 1 april 2023 wordt uitgebreid met campers en motoren. Dus ook camperaars of motorrijders met een WA(plus)verzekering kunnen de materiele schade, veroorzaakt door een ander motorvoertuig, direct claimen of laten claimen bij hun eigen verzekeraar. Hoewel de uitbreiding per 1 april ingaat, zijn nog niet alle schadeverzekeraars direct zover. Uiterlijk op 1 oktober bieden alle verzekeraars DSA ook aan voor campers en motoren. 

Toekomstige uitbreidingen? 
Het is nog niet zeker of DSA in de toekomst verder wordt uitgebreid naar bijvoorbeeld scooters en brommers. Als er sprake is van letselschade, is DSA niet van toepassing. En met name bij scooters en brommers is er al snel sprake van letsel. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan hiernaar te kijken. Ook wordt nog onderzocht of DSA kan worden uitgebreid naar het kleinzakelijke segment. Dit is een wens die veel werd geuit tijdens de evaluatie van DSA.