Deze week is de Week van het Geld; draag jij ook je steentje bij?

Deze week is de Week van het Geld; draag jij ook je steentje bij?

Deze week is de Week van het Geld. Het thema dit jaar is: Bedwing de bling en wordt jongeren geleerd hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Door kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd.

Ook Adfiz-leden doen dit jaar weer mee om met hun expertise een bijdrage te leveren aan de financiële bewustwording van kinderen en onze beroepsgroep positief in de schijnwerpers te zetten. Net zoals bij voorgaande edities van de Week van het Geld heeft Wijzer in Geldzaken onderzoek gedaan naar jongeren en hun financiën. En de uitkomsten laten zien dat financiële educatie en hulp van groot belang is: 

  • 71% van de ondervraagde basisschoolleerlingen (8 - 12 jaar) geeft aan dat ze soms tot vaak producten willen hebben omdat een bekend persoon of een influencer het aanbeveelt.
  • 23% van de basisschoolleerlingen (8 - 12 jaar) en maar liefst 83% van jongvolwassenen (18-25 jaar) zegt weleens spijt te hebben van recente aankopen.
  • Uit het onderzoek blijkt tevens dat kinderen soms bepaalde producten kopen omdat leeftijdsgenootjes het ook hebben. 
  • Ouders merken dat kinderen via hun telefoon worden verleid tot het uitgeven van geld. Toch maakt slechts 43% van de ouders afspraken over aankopen in apps en games.
  • Uit onderzoek blijkt dat 30% van de jongvolwassenen (18-25 jaar) het lastig vindt om zich te wapenen tegen de neiging om impulsaankopen te doen; dit blijkt online meer het geval te zijn dan in een fysieke winkel. 
  • 42% van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte, waardoor ze belastingteruggave mislopen.

Meedoen kan nog steeds

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de financiële bewustwording van kinderen? Er zijn verschillende manieren om aandacht te besteden aan deze week. In de Week van het Geld toolkit vindt je verschillende manieren hoe je op een pakkende manier aandacht kunt besteden aan leren omgaan met geld.