De impact van Nanotechnologie in de praktijk – verslag expertsessie Zakelijk Platform

Nieuws
geplaatst op 25-9-2018  

Wat is de invloed van nanotechnologie op de verzekeringsmarkt en wat is de rol van het intermediair in de toekomst? Dat was de centrale vraag tijdens de expertsessie Risicomanagement op het Zakelijk Platform woensdag 19 september. De presentatie werd gegeven door Luca Bouwmeester, promovendus in de Fysische Materiaalkunde aan de Universiteit Twente. De sessie werd door Reaal aangeboden.  

Twintig jaar geleden had niemand een telefoon en was het onwerkelijk om voor te stellen dat je zelfs op de fiets aan het bellen zou zijn, dat is nu wel even anders. Deze veranderingen zijn mede teweeg gebracht door nanotechnologie. Elke chip in je telefoon en computer bestaat uit nano-onderdelen. Wat is een nanometer eigenlijk? Een nanometer is één miljoenste van een millimeter en één miljardste van een meter. 

Toepassingen van nanotechnologie kunnen, naast in elektronica, ook gevonden worden in water- en brandwerende coatings die aangebracht kunnen worden op textiel, betonnen oppervlakten en bijvoorbeeld gipsplaten. De gezondheidsindustrie vormt een andere sector waarin de toepassing van nanotechnologie zeer relevant is. Zo kan een compleet laboratorium gebouwd en verborgen worden in een pil, de uitslag van de gezondheidstesten kan vervolgens via een applicatie op de telefoon uitgelezen worden.  

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de rol van het intermediair? Moet het intermediair niet meer de rol gaan aannemen van een preventie-adviseur in plaats van een risicomanager? En hoe gaat het intermediair om met de stijgende prijzen van objecten door toepassingen van nanotechnologie? Al deze vragen leverde een zeer interessante discussie tijdens beide expertsessies. De algehele conclusie is dat niemand weet dat hoe deze ontwikkeling de rol van het intermediair gaat veranderen, maar dat bewustwording van de huidige veranderingen de eerste stap is. 

Bekijk hier de presentatie 

Lees hier het verslag van het plenaire gedeelte ‘Onverzekerbare risico’s’ 

Categorien: Innovatie