De Goudse in gesprek over cyberrisico’s tijdens Adfiz online Platformbijeenkomst

Evenementen
geplaatst op 9-9-2020  

Op 16 september organiseren we de Adfiz Platformbijeenkomst 2020. Een online evenement met onderwerpen voor zowel de bezoekers van het Zakelijk als het Particulier Platform. Naast een plenair onderdeel en diverse expertsessies is er ook een kennismarkt waar de partners van dit evenement met bezoekers in gesprek over een specifiek kennisthema. Een van die partners is De Goudse die in gesprek gaat over het thema cyberrisico.

In augustus hielden we samen met De Goudse een korte enquête onder de leden. De uitkomsten hiervan vormden mede de basis voor onderstaand kennis-artikel van De Goudse in aanloop naar de Platformbijeenkomst:


Cybercrime: uw advies is onmisbaar!


Lange tijd was het risico van cybercrime voor veel mkb-ondernemers toch een beetje de ver-van-mijn-bed-show. Maar dat begint te veranderen. U speelt als adviseur een onmisbare rol, niet alleen bij de vergroting van het bewustzijn maar ook bij het voorkomen van cybercrime. Dat is door de coronacrisis nu nóg belangrijker dan voorheen.

Door Stephanie Schimmel, senior propositiemarketeer bij De Goudse

Steeds vaker melden de media dat organisaties en bedrijven het slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. Zo was het groot nieuws dat de Universiteit van Maastricht was gegijzeld door ransomware en maar liefst € 197.000,- heeft betaald om de controle over hun systemen terug te krijgen. Ook ondernemers zijn steeds vaker de dupe. En dan gaat het niet alleen om grote bedrijven maar ook om het mkb.

Enquête

Een cybercrimineel kan soms met één simpele handeling een compleet bedrijf platleggen. Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de bedrijfsvoering, om over de reputatieschade nog maar te zwijgen. Als risicoadviseur speelt u een onmisbare rol bij het beperken en voorkomen van risico’s en het is dus logisch dat u ook het cyberrisico aan de orde brengt. Dat vinden ook ondernemers, zo blijkt uit een enquête die wij hebben gehouden onder de leden van Adfiz. Maar liefst 88% van de adviseurs geeft namelijk aan dat de klant ervoor openstaat om het cyberrisico met hen te bespreken. Meer dan 70% brengt dit onderwerp nu al aan de orde. Tegelijkertijd geven de adviseurs wel aan dat de coronacrisis het bewustzijn onder ondernemers niet heeft vergroot.


Reëel risico
Uit de enquête blijkt dat voor veel ondernemers cybercrime een heel reëel risico is. Zo heeft 40% te maken gehad met ransomware, is 35% wel eens gehackt en is 44% benaderd met een poging tot phishing. In zulke gevallen vertrouwen ondernemers vooral op hun IT-specialist. Twee derde geeft zelfs aan dat die alles oplost. De IT-specialist vervult natuurlijk een belangrijke rol, maar als het om risico’s gaat, en het beperken en voorkomen ervan, bent ú uiteindelijk de specialist.

Verzekering
Van de adviseurs die deelnamen aan de enquête heeft 60% zelf een cyberverzekering afgesloten. Hun relaties zijn hierin ook geïnteresseerd, maar toch blijkt dat minder dan 25% van de gesprekken leidt tot het afsluiten van zo’n verzekering. Maar het is in ieder geval goed om het hierover met uw relatie te hebben. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat uw relatie inziet welke risico’s hij loopt en welke invloed hij daarop heeft, samen met zijn medewerkers. Soms kan een heel eenvoudige maatregel, zoals een goed wachtwoordbeleid, al veel problemen voorkomen.


 

Adfiz Platformbijeenkomst
Tijdens de Adfiz Platform Platformbijeenkomst bespreken directeur Commercie Bernardo Walta en senior propositiemarketeer Stephanie Schimmel van De Goudse graag via de chat met je hoe jij als adviseur tegen de cybermarkt aankijkt. Zie je kansen? Heb je voldoende kennis en krijg je voldoende ondersteuning?

Wil jij in gesprek met De Goudse? Of wil je andere onderdelen van de Platformbijeenkomst niet missen? Meld je dan hier aan.

Graag tot dan!

 

 

 

Categorien: Vereniging Cyberrisk