Cybercriminaliteit ontwikkelt zich razendsnel

Cybercriminaliteit ontwikkelt zich razendsnel

ABN AMRO heeft onderzoek gedaan naar het cyber dreigingslandschap voor organisaties en MKB-bedrijven. De uitkomsten van dit onderzoek tonen aan dat de methoden die cybercriminelen gebruiken zich razendsnel ontwikkelen en steeds verfijnder worden. Kunstmatige intelligentie speelt daarbij een steeds grotere rol. 

Phishing blijft de meest voorkomende aanvalsmethode onder bedrijven, ongeacht hun grootte. Maar steeds vaker – zo blijkt uit het onderzoek – beginnen aanvallen met inloggen op bedrijfssystemen. Cybercriminelen gebruiken daarvoor geraden wachtwoorden (waarvoor ze krachtige computers gebruiken) en gestolen of gelekte lijsten met gebruikersaccounts. Deze laatste zijn steeds meer beschikbaar op het dark web.  

Een andere veel voorkomende aanvalsmethode is gericht op kwetsbaarheden in systemen, zoals ongepatchte software in besturingssystemen en webbrowsers. Dit benadrukt het belang van cyberhygiëne, zoals het regelmatig updaten van software en het trainen van medewerkers om phishing te herkennen. 

Door de snelle ontwikkeling van aanvalstechnieken en het groeiende gebruik van AI in cyberaanvallen, is het cruciaal dat bedrijven hun beveiligingsstrategieën voortdurend blijven evalueren en aanpassen om weerbaar te blijven tegen deze bedreigingen. De effectiviteit van cyberaanvallen onderstreept het belang van een gelaagde beveiligingsaanpak. Dit omvat het trainen van personeel, het toepassen van multifactorauthenticatie en het regelmatig updaten van software om inbreuken te voorkomen. 

In ons kennisportaal Cyber vind je ook veel informatie en tools om met cyberveiligheid aan de slag te gaan, zoals de Cybersecurity Health Check om beveiliging in kaart te brengen en een overzicht van online cyberrisicoscans.