Corona-update: mondkapjesplicht

Nieuws
geplaatst op 1-12-2020  

Vanaf vandaag, 1 december, is het dringend advies een mondkapje te dragen omgezet in een mondkapjesplicht voor in ieder geval de komende drie maanden. Wat betekent dit voor een advieskantoor?  

Zoveel mogelijk digitaal

Allereerst is belangrijk om te benoemen dat de mondkapjesplicht geen verandering brengt in het advies thuis te werken tenzij dit niet anders kan. Ook afspraken met klanten blijven zo veel mogelijk op afstand plaatsvinden. Meer hierover lees je terug in de handreiking voor onze branche.

Publieke binnenruimtes

Vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht ook voor openbare binnenruimtes, zoals winkels, musea, restaurants, en theaters. Hoe zit het bij een bank of kantoor? Een woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie heeft in de media toegelicht dat de hal van een bank vergelijkbaar is met een winkel en dat daar dus de mondkapjesplicht ook geldt. De mondkapjesplicht geldt ook voor ’het publieke gedeelte van een kantoor’. Als je eenmaal achter de receptie van een bedrijf bent gekomen, zit je niet meer in een publieke ruimte, en geldt er geen mondkapjesplicht meer.

Als je dus een openbare ontvangstruimte hebt dan geldt in dat gebied de mondkapjesplicht. Op de site van de Rijksoverheid kun je posters downloaden om je bezoekers hierop te wijzen.

Ook goed om te weten:

  • Mondkapjes zijn geen vervanging voor afstand houden
  • Er is een uitzondering voor mensen met ziekte of beperking
  • De plicht geldt niet voor kinderen onder de 13 jaar
  • Er is geen handhavingsplicht voor de ondernemer (de boete is voor wie geen verplicht mondkapje draagt, niet voor de eigenaar van de locatie waar het gebeurt)
  • Het is mogelijk om buiten de verplichte ruimte het dragen van mondkapjes dringend te adviseren of te verplichten.

Meer informatie over het verplicht dragen van mondkapjes vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/wanneer-moet-ik-een-mondkapje-dragen

 

Categorien: coronavirus