Commissie Financiële Planning start pilot inkomensverklaringen met ViiZ en NIBC

Nieuws
geplaatst op 12-1-2021  

Steeds meer geldverstrekkers eisen een inkomensverklaring van ondernemers bij de hypotheekaanvraag. Het opstellen van een dergelijke verklaring door een hierin gespecialiseerd bureau brengt extra kosten voor de klant met zich mee. Daarnaast krijgen wij vaak te horen dat de aanvraag van een inkomensverklaring bij een rekenbureau het aanvraagtraject vertraagt én de ruimte om jouw visie als adviseur te geven wordt beperkt. Daarom doet de commissie Financiële Planning van Adfiz mee aan een pilot van rekenexpert ViiZ en geldverstrekker NIBC om hier verandering in te brengen. 

De kern van de pilot houdt in dat je als adviseur zelf een inkomensverklaring op mag stellen voor je klant. Het enige dat ViiZ doet is de door de adviseur opgestelde inkomensverklaring controleren en valideren. Hierop krijg je een overzicht van het toetsinkomen dat de berekening bij de verschillende geldverstrekkers oplevert. Daarnaast heeft het zelf opstellen van een inkomensverklaring als voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van een rekenbureau en meer ruimte hebt voor eigen motivatie. Bijvoorbeeld om aan te tonen waarom een ondernemer in afwijking van de gebruikelijke normen toch verantwoord een bepaalde hypotheek kan sluiten. Bovendien krijg je als adviseur door het doornemen van alle financiële stukken van je klant gelijk veel meer inzicht in de positie van je klant en kun je hem of haar hierdoor ook eenvoudig breder adviseren.  

De pilot met de commissie Financiële Planning is deze week van start gegaan en duurt drie maanden. Na afloop van de pilot wordt deze geëvalueerd en volgt mogelijk een uitbreiding voor alle Adfiz-leden. Hierover houden we je via de Adfiz Info op de hoogte. 

Categorien: Hypotheken