AFM kondigt onderzoek aan naar uitbesteding financiële ondernemingen

Nieuws
geplaatst op 16-6-2020  

De grotere financiële ondernemingen met meer fte’s dan de normdrempel, hebben van AFM een aankondiging gehad dat de toezichthouder binnenkort start met de uitvraag van informatie over de wijze waarop deze financiële onderneming de uitbesteding van diensten en activiteiten hebben geregeld. Volgende week verstuurt AFM het informatieverzoek en de inloggegevens voor het inzendportaal. AFM geeft aan dat bij de beantwoordingstermijn rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen die bij veel organisaties van kracht zijn.   

AFM geeft aan dat veel financiële ondernemingen voor hun primaire en ondersteunende processen afhankelijk zijn van serviceproviders en dat de beheersing van diensten en activiteiten die serviceproviders voor hen uitvoeren steeds complexer worden. Met het onderzoek wil AFM inzicht krijgen in de risico’s daarvan in het kader van de integere en beheerste bedrijfsvoering, waaronder het risico voor de continuïteit van de dienstverlening. De uitvraag past in het risicogestuurd toezicht van AFM. Op basis van de inzichten naar aanleiding van de uitvraag zal AFM de aandacht vanuit het toezicht nader bepalen.  

De uitvraag is uitgebreid en het is voor het eerst dat de informatie op deze wijze door AFM bij financiële ondernemingen wordt uitgevraagd. AFM heeft het informatieverzoek eerder geconsulteerd bij een aantal marktpartijen en brancheorganisaties, waaronder Adfiz. Dit heeft geleid tot een aantal verduidelijkingen in de uitvraag. Dat neemt niet weg dat gezien de uitgebreide uitvraag specifieke vragen over uitbesteding en de rapportage te verwachten zijn. Je kan daarvoor terecht bij het Ondernemersloket van AFM. Vanzelfsprekend kan je bij vragen over deze uitvraag ook bij ons terecht. Wij zullen die opnemen met de toezichthouder. 

 

Categorien: Ondernemen